Пфайзер обяви нови данни за ефективността на ваксината

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компаниите “Пфайзер” и “Бионтех” съобщават, че ефективността на разработената от тях ваксина срещу Ковид-19 в предотвратяването на асимптоматични инфекции е 94 процента, което може да означава съществено намаляване на предаването на заразата, предадоха световните агенции.

Твърдението се основава на реални данни, събрани в хода на ваксинационната кампания в Израел.

Двете компании съобщават още, че най-скорошният анализ на израелските данни показва, че ефективността на ваксината им за предотвратяване на симптоматично заболяване, остро протичане на заболяването и смърт е 97 процента.

Това по същество съответства на ефективността от 95 процента, съобщена от последния етап на клиничното изпитване на ваксината през декември.

Анализът също така показва реални доказателства за ефективността на ваксината срещу силно заразния вариант на Ковид-19, открит за първи път във Великобритания, известен като B.1.1.7. Над 80 процента от тестваните образци, когато е бил извършен анализът, са били свързани с въпросния вариант.

В Израел са отчетени ограничен брой инфекции, причинени от южноафрикански вариант, известен като B.1.351, така че анализът не е в състояние да оцени ефективността на ваксината срещу него.

Според анализа за неваксинираните лица вероятността от симптоматично заболяване е 44 пъти по-голяма, а от смърт – 29 пъти по-голяма в сравнение с ваксинираните хора.

Надхвърля производството

“Пфайзер” и “Бионтех” ще надхвърлят първоначално набелязаната си цел в производството на ваксини срещу КОВИД-19 с поне 20 процента тази година, произвеждайки 2,3 до 2,4 милиарда дози, съобщи изпълнителният директор на “Пфайзер” Албърт Бурла, цитиран от Ройтерс.

“Ще надхвърлим със сигурност тази година 2 милиарда дози”, каза в интервю Бурла. До четвъртото тримесечие компаниите ще достигнат равнище на годишно производство от 3 милиарда дози и би трябвало да сме в състояние да произведем толкова и следващата година, допълни той.

Бурла каза също, че компанията очаква да изпълни ангажимента си да достави 120 милиона дози от ваксината си на американското правителство до края на март, което означава, че през следващите три седмици трябва да бъдат доставени още 60 милиона дози.

“Те вече са произведени и се подлагат на проверка за качество”, уточни той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар