Първан Симеонов: България минава между капките, а Борисов – между яйцата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине “между яйцата” – това коментира политологът от “Галъп” Първан Симеонов пред БНР.

Според него ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна. По думите му толкова хора, които сега се събират на т. нар. Велики народни въстания, “през юли се събираха всяка вечер”.

“Засега протестите вървят по схемата от 2013 г. И тогава те се изтощиха, както и сега, и имаше “вливане” на студенти”, допълни политологът.

Той смята, че протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква с по-голяма доза вероятност, че вървим към завършване на мандата.

“Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен – нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България”, каза още Първанов.

Той прогнозира, че премиерът възнамерява да направи силен финален спринт, който ще се изразява най-вероятно в раздаване на пари.

“Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава”, отбеляза политологът.

Според него наблюдаваме игра на честта, в която ГЕРБ се стреми да победи в изборите, а после ще им гледа сеира на другите.

“ГЕРБ ще раздава до последно на принципа “да му мислят следващите, като толкова много знаят. Някъде дълбоко в себе си той (Бойко Борисов – б. р.) вярва, че няколко месеца или години на управление на друга коалиция ще накарат хората да си спомнят с носталгия за ГЕРБ“, каза още Първанов.

Голямото ново в българския политически процес той вижда в това, че се синхронизират “неща, които иначе не могат да се понасят помежду си”, а голямата грешка на Борисов е, че е събрал всичките си разнолики политически противници в един лагер.

“И това, което ще гледаме в следващите месеци, е дали Борисов е такъв дразнител за българския народ, че сини, червени и славитрифоновисти да направят някакъв общ фронт. Ако обществото е узряло за такова нещо, тежко му на ГЕРБ”, каза още той.

Относно прогнозите за по-тежка зима от тази на 1997 г. политологът коментира, че засега “икономически България лекичко минава между капките”, а Борисов ще превърне това в своя полза.

“Неговите опоненти казват – хората ще обеднеят, следователно ще се радикализират. Това е логично. Борисов обаче разсъждава по друг начин. Той смята, че пред риска от обедняване хората ще избягват резките движения, ще си кажат: “Я, още от същото, че поне е познато”. Неслучайно Борисов се опитва да държи наблизо синдикатите. Той си прави сметката, че директно плашейки народа, ще го направи по-тих. Много любопитна концепция”, каза Първанов.

По думите му ДПС е като режисьор на пулт в българския политически живот, като диспечер.

“Вдига някой плъзгач, после го сваля, после вдига другия канал и го сваля. Друг е въпросът, че ДПС става все по-нежелан партньор”, изтъкна той.

Според политолога вече трябва да гледаме на Европа не толкова като на политически идеал, колкото като на политическо ежедневие.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар