Първата в света продажба на изкуствено сърце е факт

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френската фирма, производител на протези Carmat съобщи, че е продала изкуствено създадено сърце за нуждите на италиански пациент в очакване на трансплантация, съобщиха от компанията.

Това е първата комерсиална сделка от този тип, извършена от френската компания, от създаването й през 2008 година.

Операцията е извършена от екип, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол. Според Carmat това е един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия.

Embed from Getty Images

През декември 2020 г. Carmat си осигури европейска маркировка CE за продажба на изкуственото сърце “Aeson” като ”мост за трансплантация”. Това сертифициране се основава на резултати от проучване, което е започнало през 2016 г. и все още в ход.

През ноември 2019 г. резултатите от първите 11 пациенти показват, че 73% от тях са оцелели в продължение на шест месеца с изкуствения орган или са претърпяли успешна трансплантация в същия период. Според компанията, първата търговска продажба на изкуствено сърце е отбелязала “важен етап, който отваря нова глава в развитието ѝ” и се надява да намери повече клиенти във Франция и Германия до края на годината.

Говорител заяви пред АФП, че за първи път едно от сърцата се използва извън клинично изпитване. Разходите за операцията – над 150 000 евро – са платени от регионалните здравни власти, тъй като националната здравна система на Италия не покрива подобно лечение.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар