Лада

Първата електрическа кола не е „Тесла“, а е „ЛАДА“ и е произведена в СССР

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Мнозина ще останат безкрайно изненадани, когато научат, че първата електрическа кола не е „Тесла“, а е „ЛАДА“ и е произведена Волжкия автомобилен завод (ВАЗ)- СССР. През далечната 1979 година заводът прави изпитание на автомобил ВАЗ 21029 в градски условия.

 

 

Волжкият автомобилен завод е построен в град Толиати по времето на СССР и продължава да произвежда и до днес прочутата марка автомобили „ЛАДА“.

Характерното за електрическия автомобил, който произвежда ВАЗ е, че той е без двигател с вътрешно горене, без скоростна кутия, без съединител и без резервоар за гориво. Точно така е представен в официалната презентация през 1979 г. първият електромобил в света пригоден за градски условия. Освен, че това е първия електромобил в света, това е най-чистия от екологична гледна точка автомобил за времето си, който не изхвърля никакви вредни газове в атмосферата.

Автомобилът е бил създаден за изминаване на 85 км в градски условия със скорост 60 км/ч. преди да му бъдат заредени батериите. Автомобилът е трябвало да бъде пуснат за масова употреба през 1980 г. по време на олимпиадата в Москва. Вижте във видеото и неговото представяне.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар