Първата молекула румънски природен газ ще бъде извадена от Черно море тази година

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на енергетиката на Румъния Вирджил Попеску заяви, че тази година ще започне експлоатацията на природен газ в Черно море и посочи, че “първата молекула румънски газ от Черно море” ще бъде извадена от периметъра Аурора от компанията “Блек сий ойл енд газ” (Black Sea Oil & Gas), пишат вестниците “Гъндул” и “Адевърул”, предаде БТА.

По отношение на периметъра Нептун дийп (Neptun Deep), където са най-богатите залежи на газ, министърът обяви влизане в проекта на компанията “Ромгаз” (Romgaz) на мястото на американците от “ЕксънМобайл” (ExxonMobil), които искат да се откажат от експлоатацията на газ в Черно море, отбелязват изданията.


Румъния пак ни изпревари: ще прави пари от вятъра в Черно море

Мисля, че ще извадим от Черно море повече, отколкото можем да потребяваме. Но имаме отсрочка до 2025 г. вероятно, когато може да излезе първата молекула от Нептун дийп, каза министърът снощи пред телевизия Бе1 (B 1). Той подчерта обаче, че първата молекула румънски газ от Черно море ще бъде извадена тази година от компанията “Блек сий ойл енд газ” от периметъра Аурора в северната част на крайбрежието. Попеску посочи, че този периметър е по-малък от Нептун дийп, но от него ще излезе тази година първото количество газ.

Министърът на енергетиката подчерта, че подкрепя поемането на правата на “ЕксънМобил” върху периметъра Нептун дийп от страна на компанията “Ромгаз”, в случай че американската компания излезе от проекта, каквото намерение е изразила.

Има разговори между компаниите, ще се стигне до оферта, ще се стигне до преговори и аз съм сигурен, че в най-скоро време “Ромгаз” ще стане акционер или ще притежава 50 процента от находището Нептун дийп заедно с компанията ОЕмВи-Петром (OMV-Petrom), каза Вирджил Попеску.

Той съобщи също, че тази година ще бъде преразгледан законът, който регламентира експлоатацията на офшорни залежи.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар