Първата пратка ядрено гориво от

Първата пратка ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, е вече на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщиха служебният премиер Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов, които участваха в посрещането на първите 43 касети с гориво, които ще бъдат заредени в Пети блок на атомната централа. 

Пристигна първият кораб с американско ядрено гориво за

Снимки от площадката на АЕЦ “Козлодуй” ВИЖТЕ ТУК >>> 

Това е ключов етап от двустранното стратегическо партньорство в областта на ядрената енергия с нашите партньори от САЩ, вече имаме реална диверсификация за ядреното гориво за 5-ти блок, отбеляза министър Малинов. Той припомни, че има подписан договор с “Фраматом” за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на атомната електроцентрала. Така, с осигуряването на достъп до надеждни алтернативни доставки от САЩ се постига пълна независимост за АЕЦ “Козлодуй”.

След като Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за разполагане и съхранение на ядреното гориво от “Уестингхаус”, в понеделник се очаква да бъде издадено разрешение и за неговата експлоатация. “Предвиждаме през май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво, произведено от “Уестингхаус”, в пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, посочи министър Малинов.

“Бях информиран от целия управленски състав на ядрената централата, че процесът ще върви нормално и българското население може да бъде спокойно от гледна точка на сигурност и безопасност”, посочи още Малинов.

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с “Уестингхаус” още през 2009 и 2010 г.

Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов

Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов

Снимка: Министерски съвет

На територията на централата министър-председателят и министърът на енергетиката посетиха също терена, на който се предвижда да бъдат изградени 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

За България ядрената енергетика има ключова роля при гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност и осигуряване на енергия на достъпни цени за потребителите. Тя е гръбнакът на енергийната система и за балансиране на енергийната система в целия регион., отбелязват от пресцентъра на МС.

Българската страна се придържа стриктно към ангажимента за постигане на най-високите съвременни стандарти за ядрена безопасност и сигурност. Освен изпълнение на целите за диверсификация и независимост, използването на новия тип ядрено гориво ще спомогне за постигане на общоевропейските цели за декарбонизация. Стратегическото партньорство между АЕЦ “Козлодуй” и “Уестингхаус” съдейства за постигането на общата цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще, отбелязват още от кабинета “Главчев”.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов

Министърът на енергетиката Владимир Малинов

Снимка: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар