Путин Герасимов

Първа визита на великия Путин в Донбас

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като посети Крим за годишнина от присъединяването му

Разгледа училище по изкуства в Севастопол

Подкара лично автомобил по улиците на Мариупол

Руският президент Владимир Путин изненадващо посети Мариупол в Източна Украйна, което е и първата му визита в новите анексирани територии от Украйна след започналата преди повече от година инвазия, предаде Ройтерс.

Путин пристигна на “работна обиколка” в Мариупол с хеликоптер, посочи Кремъл. След кацането президентът седнал зад волана на автомобил, който сам управлявал по улиците на града. Прекосил няколко района, като спирал на различни места, посетил жилища в новопостроени блокове и разговарял с обитателите им. “Тук ли живеете? Харесва ли ви?”, пита Путин събрали се хора пред нова сграда. “Да, много. Това е малко късче от рая, каквото имаме сега”, отговаря жена и похвалва Путин за победата. Този разговор е запечатан на видеозапис от визитата, разпространен в руски медии.

Мариупол е най-близкото място до фронтовата линия, което Путин посещава от началото на войната. Той никога не е посещавал Донбас, който от 2014 г. е под контрола на проруските сили. Мариупол е част от Донецка област – една от четирите украински области, които бяха присъединени към Русия през септември м. г. след проведени там референдуми за отделяне от Украйна. Мариупол бе превзет от руските сили през май 2022 г. след една от най-дългите и кървави битки във войната.

По време на визитата си в Мариупол Путин е придружаван от руския вицепремиер Марат Хуснулин, който го информира за възстановителните и строителни дейности в града и околностите му. Хуснулин освен това му разказва, че е посетил града непосредствено след превземането му и с очите си видял, че напускащите украински военни били минирали всичко. В местната болница били минирани оборудването и инструментите, “дори труповете, за да не ги отнасят”, казва Хуснулин. “Е, това са нацистчетата. Нормални хора не правят така”, коментира Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи днес, че в Мариупол Путин се е движел без кортеж, съпровождан само от компактна група автомобили.

Ден преди това Путин пристигна на необявена предварително визита в Севастопол в Крим, като поводът бе честване на 9-ата годишнина от присъединяването на полуострова към Руската федерация. Путин бе посрещнат от губернатора на Севастопол Михаил Развожаев, който го заведе да види нов детски център и училище по изкуства.

И двете посещения се случиха, след като в петък Международният съд в Хага издаде заповед за арестуването на Путин по подозрения във военни престъпления.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар