Първа жена губернатор на Ню Йорк от 233 г. насам: Коя е независимата демократка Кейти Хокул

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шейсет и две годишната Кейти Хокул се озова под светлината на прожекторите след оставката снощи на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо, обвинен в сексуален тормоз и неуместно държание, обобщава Ройтерс.

Хокул е бивш член на Конгреса от демократическата партия. Тя е заместник на губернатора на щата Ню Йорк от 2015 г. Сега ще трябва да довърши третия четиригодишен мандат на Куомо, който приключва през декември 2022 г.

Хокул става първата жена губернатор на Ню Йорк в неговата 233-годишна история.

Кариерата й в щата започва през 2014 г., когато Куомо я кани да се кандидатира в тандем с него за губернаторското място. По това време неговият заместник Робърт Дъфи се отказва от преизбиране. Куомо и Хокул печелят и са преизбрани и през 2018 г.

Като заместник-губернатор Хокул е председател на 10 съвета за икономическо развитие, които инвестират в проекти в щата. Тя е и заместник-председател на работна група, която се бори срещу пристрастеността с хероин и опиоидни препарати.

Губернаторът на Ню Йорк Кейти Хокул присъства на първомайски митинг за защита на правата на трудещите се и имиграционните права, 1 май 2018 г., в Ню Йорк

Снимка: AP/БТА

Хокул оглави кампанията на Куомо, наречена “Достатъчно е достатъчно” през 2015 г., насочена срещу сексуалните посегателства в колежанските кампуси.

Хокул е родена в Бъфало в Ню Йорк през 1958 г. Родителите й са от работническата класа. Има пет братя и сестри. Омъжена е за Уилям Хокул, който е бил главен прокурор на западния съдебен окръг на Ню Йорк.

Тази снимка, предоставена от Службата на губернатора, показва Кейти Хокул, докато минава през станция на метрото, в Ню Йорк, сряда, 4 август 2021 г.

Снимка: AP/БТА

Дипломира се по право от Католическия университет на Вашингтон. След кариера като адвокат, работи като юридически сътрудник на конгресмени и сенатори.

После става също част от Конгреса и помага за изготвяне на законопроекти за финансиране на предизборните кампаниите и за имиграционните реформи.

Хокул се описва като “независима демократка”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар