Първа индианка с министерски пост в САЩ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сенатът на американския Конгрес одобри вчера кандидатурата на народната представителка от Ню Мексико Деб Холанд за министърка на вътрешните работи на САЩ, предаде ДПА.

Това е първият случай в американската история, в който представител на коренното население става министър във федералното правителство.

Четирима сенатори републиканци гласуваха заедно с колегите си демократи в подкрепа на кандидатурата на Холанд, която бе одобрена с 51 гласа “за” срещу 40 гласа “против”. Деветима сенатори не гласуваха.

Холанд е представителка на племето лагуна пуебло. Според официалния й сайт тя е 35-о поколение жителка на Ню Мексико.

Вътрешното министерство е на първо място отговорно за стопанисването на земите, които са федерална собственост. То решава по какъв начин ще бъдат използвани природните ресурси и дали да даде разрешение за дейности като фракинга.

Министерството е отговорно и за политиката на правителството по отношение на индианците.

“Одобрението на кандидатурата на министър Деб Холанд е сериозна стъпка напред в реализирането на мисията на демократите да насърчават напредъка към бъдеще с устойчива и екологично чиста енергия в САЩ, бъдеще, в което ще има равенство и справедливост за всички”, заяви председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси от Демократическата партия.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар