Първа успешна трансплантация на сърце от прасе на човек

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първи път в медицината американски лекари успешно присадиха на пациент с летално сърдечно заболяване сърце на генно модифицирана свиня в последен опит да спасят живота му, а университетската болница в Мериленд съобщи, че три дни след уникалната операция той се чувства добре, предадоха световните агенции.

Макар че е твърде рано да се каже, дали операцията наистина ще е напълно успешна, тя бележи важна крачка в десетилетните усилия един ден да се използват органи на животни за животоспасяващи оперативни интервенции.

Пациентът, 57-годишният Дейвид Бенет знаеше, че няма да има гаранция, че експериментът ще бъде успешен, но можеше да умре, тъй като получи отказ за присаждане на човешко сърце в няколко водещи центъра за трансплантации в САЩ и нямаше друга възможност, каза синът му пред Асошиейтед прес.

Оперираният в близките седмици ще се намира под засилено лекарско наблюдение. Хирурзите, които вероятно са спасили живота му, са оптимистично настроени за осъществяване на подобни операции в бъдеще и смятат, че подобен експеримент ще позволи да бъде решен проблемът с недостига на донори, посочва ТАСС.

Дейвид Бенет

Дейвид Бенет

Снимка: БНТ

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар