Китай нарече санкциите срещу Русия

Първа чуждестранна визита на Си Дзинпин след пандемията. Среща се с Путин

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Президентът Си Дзинпин ще напусне Китай тази седмица за първи път от повече от две години. Държавникът ще пътува до Централна Азия, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин, месец преди Си да затвърди мястото си като най-могъщия лидер на Китай след Мао Дзедун.

Пътуването на Си е първото извън страната след пандемията от COVID-19 и показва колко уверен е китайският държавник във властта си и колко опасна е станала ситуацията на геополитическата сцена – конфронтация на Русия със Запада заради Украйна, криза около Тайван и задъхана глобална икономика.

 

Си трябва да бъде на държавно посещение в Казахстан в сряда и след това ще се срещне с Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в древния град на Пътя на коприната Самарканд в Узбекистан.

 

Кремъл отказа да даде подробности по съществото на преговорите. Китай все още не е потвърдил плановете за пътуване на Си.

 

Срещата ще даде възможност на президента Си да подчертае своето влияние, докато Путин може да демонстрира наклона на Русия към Азия. И двамата лидери могат да покажат своята опозиция спрямо САЩ.

 

Някога старши партньор в глобалната комунистическа йерархия, Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. сега се смята за младши партньор на възраждащия се комунистически Китай, който се прогнозира да изпревари Съединените щати като най-голямата икономика в света през следващото десетилетие.

 

Въпреки че партньорството изобилства от исторически противоречия, няма признаци, че Си е готов да се откаже от подкрепата си за Путин в най-сериозната конфронтация на Русия със Запада от разгара на Студената война.

 

Вместо това двамата 69-годишни лидери задълбочават връзките си. Търговията скочи с близо една трета между Русия и Китай през първите 7 месеца на 2022 г.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар