Първите внесени закони в деловодството на Нардодното събрание вече са факт – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първите внесени закони в деловодството на Нардодното събрание вече са факт.

Депутатите от “Изправи се БГ! Ние идваме!” внесоха законопроект за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и главния прокурор Иван Гешев.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвижда преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лева.

Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент след 17:00 ч. в делничните дни, както и през празниците. 

Предлага се увеличение на заплащането на личните асистенти.

С промените в Закона за НСО да се премахне специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

От “Изправи се БГ! Ние идваме!” искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., както и за незаконни подслушвания.

Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно случая с главния прокурор Иван Гешев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар