Първите задачи на Стармър са срещата на върха на НАТО и подобряване на отношенията с ЕС

Първите задачи на Стармър са срещата на върха на НАТО и подобряване на отношенията с ЕС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият британски премиер Киър Стармър не може да си поеме дъх. След изтощителна шестседмична предизборна кампания левоцентристкият политик трябваше да се заеме веднага със съставянето на своето правителство, да се справи с планина от вътрешни проблеми и да постави своя отпечатък върху отношенията на Обединеното кралство с останалия свят, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Това е труден списък за един нов лидер, който никога не е работил в правителство, още по-малко пък го е ръководил. Стармър обаче настоява, че е готов да се справи с предизвикателството да оглави Обединеното кралство в свят, който е “по-нестабилно място”, отколкото е бил през последните години.

Първата задача на Стармър беше да състави кабинет.

Стармър започна да сформира своето правителство малко след като мина през вратата на “Даунинг стрийт” 10 вчера следобед след своята съкрушителна изборна победа. Той разполага с множество законодатели, от които да избира – неговата Лейбъристка партия спечели повече от 400 места на изборите в четвъртък, което е почти две трети от 650-те места в Камарата на общините.

Сред ключовите играчи в новата администрация е ръководителката на министерството на финансите Рейчъл Рийвс – бивш икономист от Английската централна банка и първата жена на този пост – която ще поддържа връзка с международните финансови институции.

Новият министър на външните работи е Дейвид Лами, възпитаник на Юридическия факултет на Харвард, който обеща да “възстанови връзките на Великобритания за нашата сигурност и просперитет у дома”. Той вече е изпратен от Стармър през уикенда на обиколка в Германия, Полша и Швеция, отбеляза АП.

Стармър ще направи дебюта си на международната сцена, когато във вторник отпътува за Вашингтон за срещата на върха по случай 75-годишнината на НАТО. Срещата ще е помрачена от въпроси относно състоянието на Байдън и несигурния изход от президентските избори в САЩ през ноември.

Стармър заяви, че няма да има промяна в твърдата подкрепа на Великобритания за Украйна, и обеща да увеличи военните разходи на Обединеното кралство до 2,5 % от БВП – въпреки че не е определил дата за това.

Британският премиер е изправен пред разногласия и в партията си по отношение на войната на Израел срещу “Хамас”. Няколко депутати от Лейбъристката партия бяха победени на изборите от пропалестински независими депутати, разгневени от първоначалния отказ на партията да призове недвусмислено за прекратяване на огъня в конфликта в Газа.

На 18 юли Стармър ще бъде домакин на лидери от цяла Европа в английския дворец Бленъм за среща на 47-те държави от Европейската политическа общност. Това е шанс да се започне възстановяване на връзките със съседите на Обединеното кралство в Европа, които се влошиха, след като Обединеното кралство напусна Европейския съюз през 2020 г.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар