Първите сондажи за газ в Източното Средиземноморие започват в края на 2025 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: iStock by Getty Images

Първите сондажи за газ в Източното Средиземноморие започват в края на 2025 г.

Гръцкият министър на енергетиката подчерта, че постепенното намаляване на вноса на руски газ в ЕС увеличава важността на Източното Средиземноморие

Първите проучвателни сондажи в Източното Средиземноморие се очаква да започнат в края на 2025 г. или началото на 2026 г., заяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис по време на среща на “Източносредиземноморския газов форум” (EMGF), която се състоя в Атина, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Министърът подчерта, че постепенното намаляване на вноса на руски газ в ЕС увеличава важността на Източното Средиземноморие за обезпечаването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на доставки в Европа.

Гърция вече играе важна роля в снабдяването на европейските страни с газ от региона на Източното Средиземноморие, който се транспортира във втечнена форма, регазифицира се и се въвежда в гръцката мрежа, откъдето впоследствие се разпределя през съществуващите международни интерконекторни връзки.

Същевременно проучвателните дейности за въглеводороди в Израел, Египет, Кипър и Гърция продължават, което подчертава нарастващата роля на региона в енергийния сектор, добави той.

Скилакакис обърна специално внимание на процеса на развитие на “вертикалния газов коридор” чрез инвестиции, целящи увеличаване на капацитета за пренос от Гърция към намиращите се на север от нея европейски страни.

“Източносредиземноморският газов форум” (EMGF) е международна организация, създадена официално през 2019 г. и включваща осем страни членки – Кипър, Египет, Франция, Гърция, Израел, Италия, Йордания и Палестина, се посочва в официалния сайт на EMGF.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар