Първият търговски подводен център за данни в Китай стана още по-голям

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Tom’s Hardware съобщава, че строителството на първия търговски подводен център за данни в Китай, UDC Hainan, е в ход. Центърът за данни е разположен край бреговете на град Саня (остров Хайнан). Компаниите, участващи в проекта, инсталираха първото устройство през април, а миналия петък инженерният екип на Highlander (HiCloud Data Centre Technology) потопи в морето още едно устройство. Това не е единственият подводен център за данни в Китай, като още няколко са в процес на изграждане в делтата на Яндзъ и Перлената река.

Модулът, тежащ около 1300 тона, е монтиран на дълбочина 35 метра – само достигането до дъното отнема три часа. Очаква се конструкцията да може да функционира в продължение на 25 години, като остане устойчива на природни бедствия. Подробни технически спецификации не се разкриват, но се казва, че всеки модул е в състояние да обработва 4 милиона HD изображения в рамките на 30 секунди – приблизително същото количество биха могли да обработят 60 хиляди конвенционални компютъра.

По данни на CCTV модулният център за данни ще заема площ от 68 000 m2 и ще включва до 100 модула. В същото време съоръжението ще запази същата площ на сушата и ще спестява 122 млн. kWh енергия и 105 000 тона прясна вода годишно чрез охлаждане на околната морска вода. След като бъде окончателно пуснат в експлоатация, центърът за данни UDC Hainan се очаква да бъде с 40-60% по-енергийно ефективен от наземните варианти с подобна конфигурация.

Проектът се изпълнява от управата на град Саня и държавната Комисия за надзор и управление на активите на провинция Хайнан, като Offshore Oil Engineering Company, Beijing Highlander Digital Technology Co., Ltd. и Shenzhen HiCloud се занимават с проектирането, изграждането и пускането в експлоатация, а доставчикът на облачни услуги Beijing Sinnet отговаря за поддръжката на съоръжението. Проектът, чиято обща стойност е 879 млн. щатски долара, трябва да бъде завършен през второто тримесечие на 2025 година.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар