Първи данни от „Алфа Рисърч“: Румен Радев печели втори мандат с огромна преднина

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Настоящият държавен глава Румен Радев печели втори мандат с голяма преднина пред кандидата, подкрепен от ГЕРБ Анастас Герджиков. Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция „Алфа Рисърч“ за президентския вот към 19 часа.

Според социолозите, разликата между Радев и Герджиков е малко над 30 процента. Екзитполът дава 63,9% на настоящия президент и 33,1 на сто за опонента му.

Избирателната активност към 19 часа е 31.5 процента, сочат още данните на „Алфа Рисърч“. При 6,6 млн. души в списъците, това са малко над 2 млн. гласоподаватели, които са отишли до урните. Преди седмица към същия час на президентските избори гласуваха около 36 на сто или почти 5 пункта повече. 

Ако имаше някаква причина в нас, то нашите опоненти щяха да се възползват и резултатът щеше да бъде друг. Хората се измориха от избори, от пандемия, от манипулации и режисирани скандали. И най-вече съкрушителната ни победа на първия тур успокои много хора и си казаха, че няма смисъл да гласуват, защото победата е ясна„, каза Румен Радев на влизане в НДК преди обявяването на резултатите.

В България гласоподавателите направиха своя избор в 13 234 секции. Сънародниците ни зад граница пък гласуваха в 749 секции. Причината за по-високия брой секции у България, спрямо вота миналата седмица, е разкриването на повече секции в болниците заради пандемията от COVID-19. 

Как гласуваха симпатизантите на отделните партии

От „Алфа Рисърч“ дадоха и първоначални данни кого са подкрепили днес симпатизантите на отделните партии, които са гласували на вота на 14 ноември.

91 процента от привържениците на „Продължаваме промяната“, която спечели парламентарните избори с 25,7 на сто, са подкрепили Румен Радев, а 9 на сто – Анастас Герджиков.

Екзитполът отчита, че до урните са отишли 10,2 процента от симпатизантите на БСП, като от тях 96 процента са гласували за настоящия държавен глава, 2 процента са гласовете за кандидата, подкрепен от ГЕРБ, а също толкова са отбелязали графата „не подкрепям никого“. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар