Грипната вълна ще продължи и през април

Първи два случая на Флурона в страната от началото на годината

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В България са установени два случая на пациенти, едновременно болни от грип и от COVID-19, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести.

Така наречената Флурона представлява коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2, обясняват от НЦЗПБ.През втората седмица на януари в Националната референтна лаборатория “Грип и ОРЗ” са изследвани чрез Real Time RT-PCR за грипни вируси и SARS-CoV-2 едновременно 315 клинични проби.


Доказани са 59 случая на инфекция с грипен вирус A(H1N1)pdm09, 32 – с грипен вирус A(H3N2), 7 – с грипен вирус тип В (B/Victoria) и 14 – със SARS-CoV-2.

Случаите на Флурона са само два, посочват от НЦЗПБ.

В началото на миналата година подобен пациент имаше в Ямбол. Детето беше заразено едновременно с грип и COVID-19, като тогава бившият директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев отбеляза, че едновременното заразяване с грип и коронавирус се случва рядко и най-често при хора с по-нисък имунитет. 

За първи път за Флурона съобщиха здравните власти на Израел, след което случаите на тази коинфекция започнаха да зачестяват и в други държави.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар