Първи реакции след отчета на Радев – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първи реакции след отчета на Радев

Президентство на Република България

След като президентът Румен Радев представи отчет на четвъртата година от встъпването си в длъжност и направи ясна заявка, че ще се кандидатира за втори мандат, не закъсняха и политическите реакции. 

Първи коментар направи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, като заяви, че се е изненадал от заявката на държавния глава за нов мандат. 

“Честно казано в неговото, надявам се, последно отчитане на дейността като президент смятах, че ще признае дълбоките грешки, които допусна, изключителното разделение на нацията, което насади и че в крайна сметка ще каже, че няма да се кандидатира за нов мандат”, каза Георгиев, цитиран от “Фокус”. 

Острите критики на президента към властта също не останаха незабелязани и породиха възмущение от страна на ГЕРБ. 

Според Георгиев Радев е демонстрирал наглост. “Да говориш за COVID, че ти си бил проводник на мерки, на разум, когато отричаше вируса, когато миналата година се качи на Шипка и се подигра с епидемията и предприетите действия – това е мерзост”. 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пък разкритикува това, че държавният глава е избрал точно днешната дата за своя отчет – когато почитаме жертвите на комунистическия режим. 

“Труднo ми беше да повярвам, че Румен Радев реши точно днес да прави отчет за своята дейност, след като встъпи на 22-ри януари (а не на днешния ден) в длъжност. Днес, на 1 февруари, Ден за почит към жертвите на комунизма, “надпартийният” държавен глава “на всички българи”, вместо да отдаде почит към жертвите на диктатурата на БКП, решил да се кандидатира за втори мандат!?”, написа той в своя профил във Facebook. 

Ковачев видя търсена провокация и конфронтация към всеки демократично мислещ българин и подчерта, че втора година подред изпраща писма до президентската институция с призив към държавния глава да почете жертвите на комунистическия режим у нас.

“Явно съм бил отново много наивен да чакам отговор. И има очи да иска да бъде преизбран и да се прави на надпартиен може би? Смешно и тъжно!”, добави той. 

От СДС също се възмутиха от избора на дата от президента, в която да представи отчета си, и изтъкнаха неотдадената почит към жертвите на комунистическия режим. Според тях Румен Радев за пореден път е доказал, че не е президент на всички българи.

“Той за поредна, и последна година от мандата си, не почете жертвите на комунистическия режим на 1 февруари. За пореден и вероятно не за последен път доказа, че може да сътвори гаф по всяка тема”, пишат те в своя позиция до медиите. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар