Първи случай на новия щам на КОВИД-19 на румънската граница с България – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първи случай на заразен с новия щам на коронавирус е регистриран в граничещия с България румънски град Гюргево.

Жената има леки симптоми и не е хоспитализирана. Сега се провежда епидемиологично разследване, тъй като жената не е била в чужбина и не е пътувала до Обединеното кралство. Здравните служби се опитват да разберат с кого е контактувала жената и от кого е могла да се зарази.

“Ако информацията, предоставена от пациента, е вярна, това означава, че вирусът вече циркулира в Румъния. И е много по-заразен. Можем да очакваме увеличаване на броя на случаите”, каза за C1 TV д-р Каталин Апостолеску, говорител на института Matei Balș.

Миналата седмица имаше друго подозрение за инфекция с новия щам при друг пациент, но лабораторните тестове не го потвърдиха.

Британският щам е по-заразен от оригинала, но не води до по-тежка форма на заболяването, считат вирусолозите.

“През следващия период наблюдението чрез молекулярна епидемиология на подозрителните случаи ще продължи”, съобщава Министерството на здравеопазването на страната.

“Предвид по-голямата зараза от този щам, паралелно с Националната кампания за ваксинация, мерките за защита остават също толкова важни: правилното носене на защитната маска, избягването на тълпите, социалното отдалечаване и хигиената на ръцете”, се казва в изявление на институцията в съобщение за пресата.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар