Първо в Dir.bg: Прокуратурата обясни защо отказа достъп до делото за прегазената Юлия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разследването по досъдебното производство за смъртта на 34-годишната Юлия Ангелова, която бе блъсната и убита на пътя край Созопол не е приключено. Няма привлечено обвиняемо лице. Срокът за разследване е удължен до 30.07.2021 г. към този момент. Вчера е поискано от бургаския окръжен прокурор ново удължаване на срока за разследване с още 2 месеца. Производството по делото не е било спирано, съответно няма краен акт на орган на досъдебното производство.


Бившият съпруг на прегазената Юлия: Отказват ми достъп до делото без причина

Това съобщиха специално за Dir.bg от Окръжната прокуратура в Бургас, след като в редакцията ни бе получено писмо от бившия съпруг на младата жена Цветелин Цеков, в което мъжът, който е и баща на 9-годишната дъщеричка на загиналата, се оплака, че вече няколко пъти е получил отказ от МВР и прокуратурата за достъп до материалите по делото. Освен това Цеков твърди, че разследващите не са назначили комплексна експертиза, която според него може да докаже или отхвърли участието на заподозрения шофьор в инцидента.

Катастрофата

стана в нощта срещу 26 юли 2020 г. на пътя Созопол – Приморско. Юлия Ангелова била в заведение в Созопол. Хванала такси, което да я закара до къмпинг “Арапя”, където отседнала. На средата на пътя обаче слязла, след като влязла в разпра с шофьора по повод сумата за превоз. Тръгнала пеша, когато кола я блъснала и избягала от местопроизшествието. Малко по-късно втори автомобил ударил 34-годишната софиянка и шофьорът веднага подал сигнал на тел. 112.

Още при огледа се разбрало, че подалият сигнала не е първият, ударил Юлия. Затова от полицията веднага започнали да преглеждат записи от камери в района. Така стигнали до автомобил, който е сив металик. Капакът му бил изкривен. Колата се движела с висока скорост, марката и моделът не били установени веднага, не се виждал и регистрационният номер.

След упорита работа полицаите успели да издирят автомобила и задържали собственика му – местен жител. Той отричал да знае каквото и да било. По колата пък липсвали следи от удара, нямало данни да е минавала на ремонт, макар полицаи да са убедени, че капакът е бил поправян. Затова пуснали мъжа след 24 часа без обвинения.

Отговорът

От Окръжната прокуратура в Бургас обаче опровергаха твърденията на Цветелин Цеков и съобщиха, че по делото е била назначена и възложена петорна комплексна автотехническа, съдебномедицинска и трасологична експертиза. Заключението й все още не е изготвено.

“Пострадалите лица в рамките на разследването дотук са били периодично уведомявани за хода на разследването, последно на 01.07.2021 г. и на 23.06.2021 г. с нарочни писма на Бургаската окръжна прокуратура до поверениците им – адвокати. Предвид това по делото няма откази за достъп до информация във връзка с хода на разследването”, казаха пред Dir.bg от обвинението в морския град.

От там уточниха, че със заявление с дата 9 март т.г. от Цветелин Благоев Цеков – родител и законен представител на малолетната Елеонора Цветелинова Цекова, последната дъщеря и наследник на Юлия Ангелова, цитирайки правата на пострадалото лице, предвидени в НПК, бащата е посочил, че за пореден път заявява изричното си желание да бъде запознат с материалите по досъдебното производство.

Искането за запознаване с материалите по разследването е различно от искането за информация за хода на разследването. Разследването по делото не е приключено. Едва след приключването на всички процесуално – следствени действия, нужни за изясняване на обективната истина по случая, съгласно чл. 226 и чл. 227 от НПК ще се пристъпи към предявяване на разследването. При това процесуално действие пострадалият ще може да се запознае с всички материали по делото и при съответно желание да заяви своите искания, бележки и възражения. НПК не предвижда право на пострадалото лице да се запознава с материалите по наказателните дела преди етапа на предявяване на разследването“, разясняват бургаските прокурори.

Именно поради това с постановление от 18 март от Окръжната прокуратура в Бургас са отхвърлили искането на Цветелин Цеков като неоснователно. След жалбата му в Апелативната прокуратура в морския град, решението на окръжните обвинители е потвърдено и от апелативните. От държавното обвинение са категорични, че правата на Цветелин Цеков, като законен представител на малолетното дете на Юлия Валериева Ангелова, не са нарушени.

“Другите твърдения в писмото на Цветелин Цеков касаят разследването по същество и поради следствената тайна няма как да бъдат коментирани на този етап”, казаха в заключение от Окръжната прокуратура в Бургас.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар