Пъстро карнавално шествие премина по улиците на Казанлък

Пъстро карнавално шествие премина по улиците на Казанлък

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Карнавално шествие под мотото „Приятелство в рози“ премина по главната улица на град Казанлък и събра като публика стотици жители и гости на града. С това приключи кулминацията на „Празник на розата“-2022.

Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието д-р Иван Иванов, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, областният управител на Стара Загора Наско Василев, областният управител на Сливен Веселин Вълчев, народните представители Десислава Атанасова, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Николина Ангелкова, Момчил Ненов и Илияна Жекова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, кметове на населени места в общината, представители на местната администрация и общински съветници, представители на побратимени градове.
Снимка: БТА

В тържественото си слово Галина Стоянова поздрави гостите на карнавалното шествие и напомни, че от векове насам казанлъшки фамилии прославят България по света с маслото от маслодайната роза. „Розата е националният ни символ, а самочувствието, което са ни дали нашите предци, е най-силната черта, която притежават казанлъчани“, заяви тя.


Вижте още снимки

Поздрав към присъстващите отправи и министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той също подчерта, че в продължение на столетия в Розовата долина са се създавали традиции. „През последните няколко години розопроизводителите и розопреработвателите са изправени пред редица трудности“, коментира той и увери, че ръководството на Министерството на земеделието търси всички възможни механизми в тяхна подкрепа, за да могат да запазят и развият икономическата си устойчивост.


Снимка: БТА

Шествието предвождаше тазгодишната Царица Роза – Белослава Желева, придружавана от своите подгласнички Тереза Палова и Габриела Петкова. В продължение на час в пъстра карнавална редица хиляди участници дефилираха по главната улица на града. Сред участниците в най-големия в България уличен карнавал бяха както местни училища, детски градини, ансамбли, спортни отбори, читалищни формации, така и гостуващи състави от побратимени на Казанлък градове и колоритни състави от цялата страна. В края на шествието гостите се включиха в танците заедно с танцьорите от местното Народно читалище „Жар“.


Снимка: БТА

По-рано днес жителите и гостите на града, както и някои от официалните гости, имаха възможност да усетят атмосферата на Розовата долина и да се насладят на традиционния ритуал „Розобер“ в розовите градини край Казанлък.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар