Пътната обстановка в страната се нормализира. Стотици населени места още са без ток. ОБЗОР ПО РЕГИОНИ

Пътната обстановка в страната се нормализира. Стотици населени места още са без ток. ОБЗОР ПО РЕГИОНИ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обстановката по пътищата в страната постепенно се нормализира, стотици населени места остават без електрозахранване. Това отчетоха министрите на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката Андрей Цеков и Румен Радев.

Около 590 населени места в цялата страна са с проблеми в електроснабдяването, съобщи министър Радев. Според него ситуацията в голяма степен е подобрена, но все още има критични положения.

На територията на „Електроразпределителни мрежи Запад“ 276 населени места са с проблеми. Там се работи по повредени 1080 трафопоста. На територията на „Електроразпределение Юг“ са установени аварии в 493 трафопоста, към момента останалите повреди са в 17. За „Електроразпределение Север“ Румен Радев каза, че от 2300 трафопоста, в 1181 все още има проблеми.

Вчера общо 310 населени места с над 65 000 клиенти в Североизточна България са с прекъснато електрозахранване. Повече от 520 населени места вече са с възстановено електрозахранване след множеството аварии, предизвикани от тежката метеорологична обстановка през вчерашния ден.

Министър Андрей Цеков заяви, че благодарение на усилията на всички държавни и общински екипи и институции ситуацията в страната започва да се нормализира. Проходими са почти всички старопланински проходи в страната, с изключение на Троянския. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и отчасти в прохода Шипка. Има все още ограничено движение по пътни участъци в голяма част, преди всичко от Северна България, обясни Андрей Цеков и уточни, че в Южна България ситуацията е доста по-лека. Най-тежка продължава да бъде ситуацията в област Разград, където е ограничено движението по пътната мрежа за всички моторни превозни средства.

В 55 училища в седем области на България вторник (28 ноември) ще бъде неучебен ден заради усложнената обстановка – непроходими пътища, липса на ток, прекъснат интернет, скъсани жици и други. В други 17 училища е обявено обучение от разстояние в електронна среда, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Според обобщената информация в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите се очаква оттокът на реките да намалява, като в момента те са пълноводни и избистрени, съобщиха от пресцентъра на министерството. Към днешна дата не са постъпили данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

За интензивен трафик на някои от граничните пунктове с Румъния съобщиха от Главната дирекция „Гранична полиция“. На граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „Русе“ и „Никопол“ движението е натоварено на влизане в България, а на граничните пунктове „Никопол“, „Кардам“ и „Оряхово“ – на изход от страната. На ГКПП „Кардам“ временно е преустановено пропускането на товарни автомобили на вход заради аварирал турски камион.

В благоевградското село Хърсово продължава да има проблем с електрозахранването. В части от селата Бистрица и Дъбрава в община Благоевград също няма електрозахранване. Във всички села в общината е осигурен достъп до кметствата, но в някои махали все още няма такъв.

Две села в община Враца все още са без възстановено електрозахранване. Това са Върбица и Лютаджик, където са без ток от 25 ноември вечерта. Има и села частично без електрозахранване, заради скъсани проводници или изключили трафопостове, като там повредите ще се отстраняват поетапно.

Основните пътни артерии в Габрово са почистени и опесъчени. Продължава почистването на улиците в селата. Общо 97 населени места в Габровско все още са без електрозахранване.

По част от пътищата в област Добрич са премахнати ограниченията за движение на товарни автомобили. Почистени са главните пътища до границите с областите Силистра и Шумен. Във всички общини продължава снегопочистването на общинската пътна мрежа в проблемните участъци. На над 50 сигнала за паднали дървета и опасно счупени клони са се отзовали от вчера до днес служителите на общинските предприятия.

Възстановено е електрозахранването в костинбродските села Драговищица и Голяновци, както и в Първи район в града след повече от 40 часа без ток. Все още има участъци без ток. Утре кметът на Костинброд Трайко Младенов ще свика щаба за бедствия и аварии, за да се очертаят основните проблеми при възникналата кризисна ситуация.

Около 30 населени места в област Ловеч са без електроснабдяване заради аварии, причинени от тежките метеорологични условия. Възстановено е движението по пътя Ловеч – Плевен.

В повечето села на област Монтана електрозахранването е възстановено след снежната буря през почивните дни, но около 15 села е възможно да прекарат още една нощ без електричество. Всички пътища в областта са почистени и проходими, включително шосето София-Монтана през прохода Петрохан.

Продължава почистването на Плевен след обилния снеговалеж, общинските пътища са проходими. По част от републиканската пътна мрежа, която се поддържа от Областно пътно управление, все още има проблеми заради силния вятър и последвалите навявания.

Три общини в област Русе обявиха бедствено положение заради липса на електрозахранване и вода вече втори ден. Това са Две могили, Борово и Ветово. По последни данни електрозахранване нямат близо 5000 абонати в региона. Без вода са 15 населени места.

Електрозахранването е възстановено във всички населени места в община Свищов.Това се случи след работа на терен близо 48 часа на екипите на „Енерго-Про“. На места продължава да има локални аварии, днес продължават работа екипите на енергийното дружество.

Остава бедственото положение в общините Силистра и Ситово. То е частично отменено в община Главиница. На територията на община Силистра всички основни пътни артерии са почистени и са проходими при зимни условия.

Възстановено е електрозахранването във всички села в община Сливен. Заради вятър с пориви до 125 км/ч онзи ден бяха разкъсани проводници и повече от половината села в общината бяха без ток. Обстановката е нормализирана и спокойна. Навсякъде в общината има ток и вода.

В община Сухиндол ще бъде обявено частично бедствено положение, тъй като в населените места няма да има електричество поне днес и утре. По селата започва организация за доставка на вода и храна чрез кметските наместници.

Над 360 сигнала за паднали, прекършени клони и дървета в София са отработени в рамките на вчерашния ден. По разпореждане на кмета всички столични районни кметове имат задача да направят огледи и да предприемат мерки за разчистване на падналите дървета. За некачествено почистване на София от снега, някои от фирмите, ангажирани с тези дейности, са глобени от Столичния инспекторат с около 120 000 лева.

Общо 63 населени места от област Търговище са без електрозахранване, а 44 – без водоподаване. В областта няма затворени пътни участъци, въведено е ограничение за движение на тежкотоварни автомобили. За община Омуртаг е обявено бедствено положение в рамките на 48 часа, а в останалите четири общини на територията на област Търговище постепенно обстановката се нормализира. В община Омуртаг без електрозахранване са 15 населени места.

Бедственото положение на територията на всички общини в област Шумен се отменя. Пътищата от Шумен към всички общински центрове са отворени за движение. Отворен е пътят в посока Разград. Продължава работата по почистването на третокласната пътна мрежа.

Информацията се актуализира и в момента. Възможни са промени.

Източник: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар