Пътните строители питат: А сега кой ще ни даде пари-и-и?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Единственият бизнес, който протестира, откакто ГЕРБ не е на власт, е този на пътностроителните фирми. Почти всяка седмица има или заплахи за блокиране на пътища, или директно се спира движението по важни артерии. А тези дни бяха лансирани и апокалиптични заплахи за зимата – няма пари, няма сол, няма поддръжка. С други думи, ще се пързаляме в снега и леда. Както впрочем беше и когато рогът на изобилието от държавни средства се изливаше върху бранша. Но тогава никой не протестираше.

Всичко това не е случайно. С непрозрачното раздаване на милиарди през последните години Бойко Борисов буквално успя да подчини строителните фирми и да ги накара да се държат като кучето на Павлов. Същите фирми, които сега плашат със зимен апокалипсис, получиха през 2020 г. от ГЕРБ празни чекове за пътната поддръжка. Договорите са за срок от пет години, а прогнозните стойности варират между 10 и 25 млн. лв. без ДДС за различните области, като общата сума е 474 млн. лв. В действителност обаче реално изплатените суми могат да са в пъти по-високи, тъй като през договорите за текущо и зимно поддържане АПИ възлага редица ремонти, вместо да обявява отделни обществени поръчки.

Така например изплатената сума за пътища първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 г. до октомври 2019 г. надхвърли 1 млрд. лв. Такива договори има и за поставяне на мантинели – за общо 40 млн. лв. от 2019 г., и сега се оказват проблем за пътя от Владая до Драгичево, който трети месец остава затворен и образува огромни задръствания при влизане и излизане от София.

За тези допълнителни дейности, оказва се, Агенция “Пътна инфраструктура” сега няма отпуснати средства в бюджета си. При управлението на ГЕРБ сумите се осигуряваха с извънредни решения на Министерския съвет за отпускане на десетки милиони.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар