Пътническите дронове с редовни полети в Дубай от 2026 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите в проспериращите страни от Близкия изток отдавна са запалени по идеята за електрически самолети и пътнически дронове. Споразумението на Joby Aviation с правителството на ОАЕ от тази седмица подчертава този ангажимент. Компанията ще може да започне търговска експлоатация на своите въздушни таксита в Дубай от 2026 година.

Вижте как изглежда електрическия самолет на Joby Aviation >> >> >>

Както е обяснено в съобщението за пресата, пробните полети ще се провеждат от следващата година, но търговската им дейност ще започне едва година по-късно. Дотогава Skyports ще трябва да проектира и изгради четири площадки в Дубай за самолетите на Joby Aviation, които след това ще експлоатира и поддържа.

Въздушните маршрути ще свързват международното летище на Дубай, известния изкуствен остров Палм Джумейра, престижния крайбрежен квартал Дубай Марина и центъра на града.

Появата на въздушен маршрут между летище Дубай и района на Палм Джумейра например ще намали времето за пътуване от 45 минути на 10 минути в сравнение с трансфера с автомобил.

Joby Aviation си е осигурила изключителното право да предоставя такива транспортни услуги в рамките на Дубай за период от шест години. Същевременно компанията ще развива и други райони на ОАЕ, но там първоначално ще трябва да се конкурира при равни условия с други стартиращи предприятия в тази област.

Последните, както става ясно от условията на споразумението с Joby Aviation, в продължение на шест години след стартирането на услугата в Дубай няма да могат да извършват въздушни превози на търговска основа във въздушното пространство на това емирство.

Въздухоплавателните средства на Joby Aviation използват електрическо задвижване, за да превозват до четирима пътници и един пилот със скорост до 322 км/ч.

У дома си в САЩ стартъпът очаква да започне търговска експлоатация на летящи таксита от 2025 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. Превозното средство с функция за вертикално излитане и кацане може да превозва по въздуха товари и пътници с общо тегло 453 кг, а зарядът на тяговата батерия трябва да е достатъчен за около 161 км пътуване, като се вземе предвид задължителният резерв.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар