Пътуването до морето ни излиза по-евтино тази година

Бизнес, България, Общество, Финанси
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бензин, дареждане на автомобилТази година пътуването до курортите ще ни излезе по-евтино от 2015-а. Причината са по-ниските цени на петрола, които движат надолу, и цените на горивата на дребно, съобщава bTV.

За година петролът е поевтинял с 23 на сто. Този спад рефлектира и върху цените на горивата по бензиностанциите. Най-значително поевтинява дизелът – намалението е с около 40 стотинки за литър. 30 стотинки по-евтин пък е литър бензин спрямо миналата година.

Сметките показват, че с кола от София до района на Варна ще дадем с около 20 лева по-малко в сравнение с миналото лято. Пътят от София до Солун с кола излиза около 80 лева, или с около 13 лева по-евтино в сравнение с преди година.

Тези, които пътуват с автобус, също ще усетят поевтиняване на билета. Част от фирмите са намалили цените заради спада на горивата. Друга част от автопревозвачите пък не са коригирали цените заради намален пътникопоток. Клиентите на всички компании обаче могат да спестят от пътя до морето, ако имат клиентска карта.

Според анализаторите не се очаква рязък скок в цената на петрола през следващите месеци. „Ще виждаме обаче една нормално по-висока цена на бензина, първо, заради горещините, защото загубите от изпаренията са повече, и второ, защото тогава наистина е най-високото търсене на горива и цената обичайно е малко по-висока”, заяви финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Все пак прогнозите са, че цени от 2,30 за литър гориво, така както беше миналото лято, едва ли ще има дори и в разгара на сезона.

След дни обаче пътят до Гърция ще поскъпне. За преминаване по магистралата от Промахон до Солун леките коли ще плащат по 2,40 евро.

Източник: bTV

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар