Път към безсмъртието: Откриха начин да замразяват и размразяват безопасно мозъци

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени в Китай разработиха нова химическа смес, която позволява на мозъчната тъкан да функционира отново след замразяване. Това е съществен пробив за криогенните технологии и евентуална стъпка към замразяването на хора.

Замразяването е ефективно за предпазване на органичния материал от разлагане, но все пак причинява щети. Докато водата вътре се превръща в лед, кристалите разкъсват клетките. Ето защо замразеното месо или плодове стават малко кашави, след като бъдат размразени.

За новото проучване учени от университета Фудан в Китай експериментираха с различни химични съединения, за да видят кои от тях могат да работят за запазване на живата мозъчна тъкан по време на замразяване. Тестовете са проведени върху мозъчни органоиди – малки, отгледани в лаборатория бучки от мозъчна тъкан, които се развиват в различни видове свързани клетки.

Органоидите бяха потопени в различни химикали, след което замразени в течен азот за 24 часа. След това те бързо са размразени в топла вода и проверени за функция, растеж и признаци на клетъчно увреждане с течение на времето.

Химикалите, които защитават мини-мозъците най-добре, след това преминават през следващия кръг тестове за усъвършенстване на формулата.

В крайна сметка изследователите стигнат до най-обещаващата смес, която наричат MEDY. Тя има четири основни съставки: метилцелулоза, етиленгликол, DMSO и Y27632.

Екипът отглежда мини-мозъци на различни възрасти, от четири седмици до повече от три месеца и след това ги замразява в MEDY. След размразяването изследванията продължават месец.

Интересно е, че мозъчните органоиди, запазени в MEDY, показват подобни модели на растеж и функциониране като тези, които никога не са били замразявани.

Един от органоидите бил замразен за 18 месеца, но при размразяване нямал щети.

Екипът също замрази проби от жива мозъчна тъкан, взета от пациент с човешка епилепсия, и установи, че MEDY ги предпазва от увреждане.

Процесът не нарушил структурата на мозъчните клетки и дори запазил патологиите на епилепсията – това е важно, защото означава, че пробите могат да бъдат замразени за по-късно изследване или анализ без повреда от процеса на замразяване-размразяване.

Най-непосредственото въздействие на новата технология за замразяване е, че позволява мозъчните органоиди и проби да се съхраняват по-дълго за биомедицински изследвания.

Възможно е в последствие пробивът да позволи замразяването на цели органи или дори на хора.

Технологията за криогенно замразяване и размразяване след стотици години е позната от доста научно-фантастични филми. Някои гледат на нея, като на метод за безсмъртие. Това е довело до появата на редица стартъпи, които предлагат да замразите тялото си. Те обаче използват груби методи. Възможно е нововъведението да допринесе за развитието на тази технология.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар