П.Георгиев фалшифицирал сертификата за Испански! Тоя беше топ-борецът с корупцията в държавата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Учителка от средно училище, пожелала да остане анонимна, поправи грешките в сертификата по молба на репортер на телевизия “Евроком”.

По думите ѝ единственото вярно от него е взетото от Google.

Оказа се, че документът доста се “разкраси” от корекциите, а въпросът кой е в състояние да допусне толкова много грешки остава отворен и реторичен.

Припомняме, че още вчера филологът, преподавател в специалността “Испанска филология” към СУ “Св.Климент Охридски” Боряна Кючюкова също реши да изрази възмущението си след новината по-рано, че бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев притежава сертификат на владеене на испански език на ниво В1, като е изпратила писмо до редакционната поща на “frognews”.
Ето и целия текст:
Пиша Ви по повод на новината, че Пламен Георгиев има диплома за владеене на испански език ниво B1.
1. Като човек, занимаващ се професионално с испанско езикознание, ви уверявам, че сертификатът на Пламен Георгиев, издаден от фирма Никанор, е пълен с елементарни лексикални, граматични и правописни грешки. Текстът не може да е изготвен от испанист. Най-вероятно е превод чрез Google Translator, който специално за двойката езици български и испански е на неприемливо ниско ниво. Остава въпросът за компетентността на “преподавателя”, обучавал Пламен Георгиев.
2. Сертификатът само удостоверява, че Пламен Георгиев е присъствал на 140 часа испански език за ниво В1, но никъде изрично не става въпрос за полагане на изпит. Такъв тип сертификати изготвя всяка школа за преподаване на чужди езици, но каква е тяхната тежест не мога да преценя. Учудва ме обаче, че МВнР би приело такъв сертификат. Това може да се провери. Във всеки случай единственият признат международно документ, издаван на хора, които не са филолози испанисти, за владеене на испански език – поне в рамките на ЕС – е дипломата DELE (Диплома за Испански като Чужд Език), издаван единствено от Института Сервантес, Испания. За българските граждани, които искат да получат диплома DELE, се организират изпити от Института Сервантес в София, като писмената част се изпраща за проверка в Испания, а на устната част изпитват испанисти, минали специален курс на обучение в Института Сервантес относно организация на изпита, начина на изпитване, критерии за оценяване и пр., и получили съответния сертификат.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар