Работната група по устава на партията ала Кремъл крои промени за махане на мандатността

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бебетата, които бяха разменени в столичната АГ болница „Шейново“ вече са върнати на истинските си родители. Размяната е станала вчера, потвърди днес здравният министър Асен Меджидиев. Това е направено, без да се прибягва до дълги съдебни процедури, които според някои юридически тълкувания трябваше да се изминат.

За размяната се разбра в края на миналата година, след като едната майка се усъмнява, че е получила чуждо дете и около два месеца след раждането прави ДНК тест. Тестът потвърждава съмненията й, установена е другата майка, а проверки в болницата откриха редица нарушения. Вече има дисциплинарни наказания на трима души, които са с предупреждение за уволнение, старши акушерката е понижена в длъжност, наказан е и дежурният лекар. Тази седмица агенция „Медицински надзор“ огласи заключенията си и очерта няколко нива на отговорност в болницата – началникът на клиниката, началникът на отделението, главната акушерка и старшата акушерка.

Междувременно започна и ревизия на медицинските стандарти, а в „Шейново“ – и стандартните процедури за изписване на бебетата. Предполага се, че децата са разменени още при даването на майките им часове след раждането, а след това при изписването несъответствието в номерата на гривните не е забелязано от персонала.

Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета в столичната болница „Шейново“, съобщи тази седмица шефът на лечебното заведение Румен Велев. „Става дума за фиша, който ние използваме, стандартен образец от МЗ, в който при изписването ние пишем кой е предал бебето на майката, и той се разписва, а срещу него се разписва майката. Там въвеждаме две допълнения – че освен акушерката, която дава бебето, там ще се разписва още един служител – най-вероятно или дежурна акушерка, ако е извън работно време, или старша или главна акушерка, ако това е в рамките на работното време. Тоест, ще имаме двойна проверка“, обясни той.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар