Равини в САЩ протестираха в ООН с искане за прекратяване на войната в Газа

Равини в САЩ протестираха в ООН с искане за прекратяване на войната в Газа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Над 30 равини и техни студенти от американски организации протестираха във вторник в ООН с искане за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Демонстрантите поискаха също от администрацията на президента Джо Байдън да позволи приемане на резолюция с подобно искане вместо да й налага вето в Съвета за сигурност на ООН, предадоха агенция Ройтерс и БТА.

Протестите бяха организирани от еврейски групи в САЩ, включително Еврейски глас за мир, Евреи за расова и икономическа справедливост и “Равини за прекратяване на огъня”. В социалните медии групите обявиха, че в демонстрацията в сградата на ООН са участвали 36 равина. “Хъфингтън пост” съобщи, че равините са получили достъп до сградата като част от туристическа обиколка.

ООН поиска незабавно хуманитарно спиране на огъня в Газа на фона на огромен брой загинали във войната. САЩ обаче наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюции с този призив, казвайки, че това ще позволи на палестинската групировка “Хамас” да се прегрупира и възстанови.

Над две трети от 193-те членки на Общото събрание на ООН подкрепиха миналия месец искане за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Протестиращите в сградата на ООН носеха плакати с надписи като “Байдън, светът казва спиране на огъня” и “Байдън, спри да налагаш вето на мира”.

Протести с подобни искания бяха организирани напоследък в много райони на САЩ – от Ню Йорк и Лос Анджелис до Вашингтон, отбелязва Ройтерс. В понеделник демонстранти, настояващи за спиране на огъня в Газа, прекъснаха реч на Байдън в църква в Южна Каролина. Президентът каза, че е призовал Израел да намали атаките и да се изтегли “значително” от Газа.

Еврейските организации в САЩ са поделени по въпроса за реакцията на Израел след атаката на “Хамас” на 7 октомври. Изпълнителният директор на Лигата за борба с поругаването Джонатан Грийнблат определи организациите, които настояват за спиране на огъня, като “групи на омразата”, които не представляват еврейската общност.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар