Радан Кънев: Половин България се управлява от коалиция между ГЕРБ и ДПС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Повече от половин България се управлява от официални коалиции между ГЕРБ и ДПС в общинските съвети.

ГЕРБ и ДПС се сговориха срещу десницата, заявява Радан Кънев.

За местни избори ГЕРБ и ДПС вече един път вдигнаха бариерата, и то рязко. През 2016 г. беше променен Изборният кодекс след последните местни избори с много съществено вдигане на бариерата. Но явно това не им е достатъчно, казва още той в интевю за Банкеръ.

 

Те искат изобщо да няма преференция, за да може не местни бизнес групи и т. н. да не пренареждат листата, а да може тези бизнес интереси, които са едно и също с властта на ГЕРБ и ДПС, да определят състава на общинския съвет и гражданите изобщо да нямат думата. Това е, което се търси. Да не забравяме, че повече от половин България се управлява от официални коалиции между ГЕРБ и ДПС в общинските съвети. Но ако започна да давам примери, няма да ни стигне цялото интервю. Мога веднага да спомена Шумен и Разград. Но мога да продължа и още много дълго. Това са общини, в които ГЕРБ има и доста други варианти – освен с ДПС, да управлява. Но са избрали тъкмо този вариант, и то не случайно, защото тези обръчи на властта, този зависим от властта бизнес – твърде често бизнес, който не играе по честните правила и конкуренцията, всъщност е представен именно от коалицията ГЕРБ-ДПС и на местно, и на национално ниво. И те не искат да допуснат по-широко участие на гражданите в определяне на състава на общинските съвети, както и на парламента, и на Европейския парламент, обяснява Радан Кънев.

Но пак казвам, тук основната причина е да се вбие клин, да се затрудни явяването на “Демократична България” и евентуално по-широка коалиция в демократичното център-дясно на европейските избори. Ясно е – няма как да го крием, че ние сме доста разнородни, че нашето явяване ще бъде коалиционно и нямаме национална единна структура, която да може по вътрешен начин да определи кои са най-силните ни кандидати, и за нас винаги преференцията е била много важна. Ние свикнахме вече, от пет години насам на всички избори даваме пълна свобода на нашите избиратели да подреждат нашите листи. И това за нас е важно. А в момента се прави опит да бъде разрушено общото ни явяване на избори, посочва той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар