Радев атакува Борисов: Никой не уважи парламента по случая ЧЕЗ! Чух даже закани към някакви гадове

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Радев коментира изключително остро поведението на премиера Борисов във връзка със скандала окочо продажбата на ЧЕЗ.

“Зададох въпроси за сделката на ЧЕЗ, а вчера премиерът даде някакви съвети. Всички очакваме отговори”.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като взе участие на тържествената част на 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване (По-рано днес мнозинството в НС отхвърли предложението на БСП премиерът Борисов да бъде изслушан за сделката за ЧЕЗ, бел. ред.).

Чух даже и закани към някакви гадове (Вчера Борисов в специално изявление заяви, че “гадове” искат да повторят сценария от 2013 г. и да го свалят от власт.

Тогава първият кабинет на ГЕРБ подаде оставка след улични протести заради високи сметки за ток, бел. ред).

Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани.

Затова и държим да знаем как така тази фирма без история и капацитет получава такива големи банкови гаранции“, коментира Радев.

Държавният глава попита кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране и “получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри към нея”.

„Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум? Това са въпросите“, подчерта държавният глава.

“Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене“ и ЧЕЗ са частни случаи,” каза още пррезидентът.

„Разбира се, че съм склонен да разговарям с чешкия президент, но нека не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и затова казвам, че е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране“, коментира Радев.

Попитан дали представители на президентската администрация ще присъстват в парламента на изслушването на хората, свързани със сделката на заседание на комисии, Радев отговори, че ще има такива.

„Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с един средносрочен хоризонт 2030 г. и дългосрочен 2050 г. Ако нямаме такава стратегия, всичко ще се решава на парче и ще имаме скандал след скандал“, каза още държавният глава.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар