Радев: БНБ преведе 660 млн. лв. в бюджета за 2024, сумата ще расте след влизането в еврозоната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БНБ ще внася значително повече средства в държавния бюджет след влизането в еврозоната, прогнозира управителят на банката Димитър Радев при обсъждането на новия Закон за БНБ на първо четене в ресорната бюджетна комисия. Ресурсът, преведен в хазната за 2024-та година, е 660 милиона лева.

“В бюджета за 2024 година – 660 милиона! Това щеше да бъде новина №1 във всяка една друга страна”, коментира гуверньорът на националната ни банка, информира БНР.

БНБ вече има участие в капитала на Европейската централна банка, обясни Димитър Радев.

“Това, което предстои да стане при присъединяването, е да преведем останалата част от записания капитал, което ще бъде около 100 милиона евро. Това е нашето участие в капитала на ЕЦБ, което гарантира получаването на дивидент”, каза управителят на БНБ и подчерта, че при въвеждането на еврото у нас ще трябва да се внесат средства и в резерва на ЕЦБ.

Радев подчерта, че това не е разход за България, а средства, в чието управление взема участие. Освен това с участието си в евросистемата БНБ ще получава дивидент, част от който след това превежда в държавната хазна. Според гуверньора средствата ще са много повече в дългосрочен план, отколкото сега, въпреки че и в момента банката превежда значителен ресурс за фиска.

Новият Закон за БНБ, който беше одобрен на първо четене от бюджетната комисия, ще влезе в сила с присъединяването на България към еврозоната. В него не е посочена конкретна дата. Страната ни цели членство от 1 януари догодина.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар