Радев: България е освободена от войниците на руския император и нашите опълченци! Време е отново да се освободим!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скъпи съотечественици, отново е трети март и ние пак сме тук хиляди пред храма на свободата. Това заяви в специална реч по повод Освобождението на България президентът Румен Радев от паметника Шипка.

„Искам да ви питам нещо. Очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се преклоните пред онези, на които дължим свободата си?“, запита той.

„Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято. Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и войниците на руския император Александър Втори – нашият освободител“, заяви държавният глава.

„Вазов е рекъл за опълченците – „България цяла нази гледа“. Истината е, че България във всяка епоха гледа всеки един от нас. Героичните епоси са рядкост, но геройството е подложено на изпитание всеки ден“, смята президентът.

„С вашето присъствие тук вие помагате на днешното поколение българи да вземат изпитът по история, морал и демокрация“, заяви Радев.

„Властта е на народа, но той трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, да му я забрани и да го яхне. Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв към нас или с преклонение към стореното от нас“, каза президентът.

„Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои. Нужна е вяра. Нужно е усилие. Дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът. Време е и ние да се освободим. Честит празник на всички, да живее България!“, завърши речта си президентът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар