Радев: България и още девет членки на ЕС не участваме в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев е в Брюксел, където представлява страната на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 март.

“България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави от ЕС”, каза държавният глава, цитиран от “Дарик”.

“България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от нея, за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия за стратегическа автономия”, отбеляза президентът пред журналисти.

Радев подчерта, че именно заради това високо се оценява визитата на комисар Тоери Бретон, която е започнала от България като признание за традициите и големия капацитет на нашата отбранителна индустрия.

“Заедно с ЕК ще работим, така че да има повече инвестиции в нашата военно отбранителна индустрия, за да има повече капацитет и по-големи производства, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна”, заяви президентът.

По думите му само 17 държави, сред които е и Норвегия, която не е член на ЕС, са склучили споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка.

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС ще бъдат продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар