Радев: Главният прокурор да обясни защо точно сега внася искане, свързано с имунитета на президента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за третата година от мандата си и в отговор на въпрос за внесеното искане от главния прокурор Иван Гешев Конституционния съд да тълкува дали може да се разследва държавен глава, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Президентът обясни, че неговият мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата.

„Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за кокретни причини. Така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционният съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“, каза още Радев.

 

“Не съм търсил контакт с главния прокурор и чакам да видя неговите мотиви,” каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на БНР за питането на обвинител №1.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването в длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, каза още Радев и допълни, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор.

 

Убеден съм, че не съм вършил нищо нередно, обяви още президентът.

„Първо, както казах, г-н Гешев сам трябва да обяви мотивите за това искане към Конституционния съд. Нямам идея за конкретен случай, защото аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно“, заяви Радев.

Вчера главният прокурор Иван Гешев се обърна към Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента.

Накратко Обвинител № 1 пита конституцинните магистрати – кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента (в случая Румен Радев) въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава.

Обвинител №1 иска точна дефиниция на понятието “държавна измяна” и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.

Според член 103 на Конституцията – президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Според основния закон те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар