Радев дари папата с уникална икона триптих от Тревненската школа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българският президент Румен Радев беше приет на аудиенция от папа Франциск във Ватикана. Двамата имаха среща на четири очи, след което към тях се присъедини и останалата част от българската делегация. По традиция около 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура и на славянска книжовност, делегация от страната ни се среща с папата.

В делегацията влизат съпругата на президента г-жа Десислава Радева, министърът на културата проф. Велислав Минеков, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, представителят на Католическата църква свещеник Петко Вълов и др.

Президентът подари на папата икона домашен триптих от XIX век. Става въпрос за творба на Тревненската художествена школа, на която е изобразена Св.Богородица със светци, пазители на дома – Св.Параскева, Св.Георги, Св.Димитър и Св.Екатерина. В горната част са монтирани символи на християнско изкуство от седеф – Рождество Христово, Тайната вечеря и Св.Йосиф. Това са символи, използвани от католическата общност в България, с която от векове Православната църква съжителства в мир и разбирателство. Творбата е декорирана с оригинални кръстове от празнични одежди на свещеник от XIX век в България.

Папа Франциск и президентът Радев се срещат за четвърти път. Първата среща беше на 24 март 2017 г., когато Радев заедно с колегите си от ЕС беше приет на аудиенция, посветена на 60-та годишнина от подписването на Римските договори. На 26 май същата година Радев отиде на аудиенция при Светия отец с делегация по случай честванията на светите братя Кирил и Методий. През май 2019 г. папа Франциск дойде на посещение в България, където се видя и с държавния глава.

Днес Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата “Сан Клементе”.

Литургията ще бъде отслужена на централния олтар от Западноевропейския владика Антоний, както светите братя са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед президентите Румен Радев и Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата “Санта Мария Маджоре”, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар