Радев: Да се въведат със закон социални и икономически мерки по примера на Франция и ГерманияРадев: Да се въведат със закон социални и икономически мерки по примера на Франция и Германия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев приветства парламента за промените в Закона за извънредното положение, но постави нови искания – вкарване на пакет от социални и икономически мерки за подкрепа на хората и бизнеса.

Той обясни, че няма как да наложи вето на нещо, което го няма, но посочи, че такива мерки са абсолютно наложителни и отправи апел – да бъдат измислени, заложени и гласувани.

Ето и цялото изявление на държавния глава:

Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това дава възможност за ефективното прилагане на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което е в интерес на цялото ни общество.

Истинският дефицит в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обаче е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще.

Няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки, затова моят призив към изпълнителната и законодателната власт е, да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение. Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите.

Такива мерки вече бяха обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности. Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар