Радев: Днес България е република. Но чиста ли е? Свята ли е? Циниците приемат тези въпроси с презрение…

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България отбелязва 145-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Паметта му бе почетена с шествие-поклонение пред паметника на Левски в центъра на София.

Президентът Румен Радев произнесе слово и поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

Днес България е република. Но чиста ли е? Свята ли е? Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е за всички”, каза в силното си слово държавният глава.

Радев посочи, че гробът на Апостола на Свободата все още не е известен.

На поклонението присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, патриарх Неофит, вицепремиерът Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министри, депутати и много граждани.

Публикуваме пълния текст на словото на президента на България Румен Радев:

Преди 145 години тук – на това място – увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен, но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на Свободата, което покълна и роди днешната България. От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина, учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме.

Днес сме република, но чиста ли, свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, както други в онези години вземат Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се покланяме всяка година. Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма, много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност, от нашата гражданска позиция. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало.

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички.  В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола. “Нашите българи желаят свободата , но я приемат ако някои им я поднесе в къщите на тепсия”, пише Левски и още – “не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш”. Тези прости думи описват цялата българска драма. Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и силата. Но, за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас.

Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свбодата си, нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ. Неговият блян не остарява с годините. Ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски.

Заради него, заради себе си и заради нашите деца.

Поклон пред паметта на Апостола на свободата!

Архиерейската панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски беше отслужена в храма “Света София”, последвана от литийно шествие. В традиционно шествието се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметът Тодор Чобанов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” ген.-майор Груди Ангелов, председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предсдателя на ДПС Мустафа Карадайъ, общински съветници и депутати. Шествието се предвождаше от представители на Българската православна църква.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза в словото си: “Свели глави пред мястото на бесилото на Апостола, да поискаме прошка. Прости ни, че понякога губим вяра. Ти положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане. Такава смелост и вяра в бъдещето. Всяка негова стъпка бележи несломимата му вяра в българите, които могат да вземат свободата в ръце и да я заслужат. Днес всеки пази свой паметник на Левски в сърцето си. Поклон пред паметта му”.

Епицентър

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар