Радев: Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че сме един народ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди 136 години българите се възправят срещу огромна историческа несправедливост, и височината на справедливата им кауза за обединение надхвърля ръста на Великите сили по онова време

„Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че сме един народ. Да живее свободна и единна България!“ Това заяви президентът Румен Радев в речта си на тържествената заря проверка в чест на 136 години от Съединението.

Преди това държавният глава прие тържествения строй по време на военния ритуал.

Преди 136 години българите се възправят срещу огромна историческа несправедливост, и височината на справедливата им кауза за обединение надхвърля ръста на Великите сили по онова време. Съединението на Княжество България и Източна Румелия е точката на спасение на територията, достойнството и бъдещето на един народ, който днес търси в спомените за това дело силата на своето единство, предава БНТ.

Някогашната столица на Източна Румелия днес подчинява празничния си ритъм на преклонението и почитта. Всеки 6 септември ни връща към героите, замесени в Съединението. Към хората, за които днес бият камбаните, към личности, пред които свеждаме глави и поднасяме цветя на признателност. Имената им и делата им са гордост и българска история.

История, която оживя преди минути в атрактивна възстановка на ареста на генерал-губернатора на Източна Румелия и обявяването на Съединението.

Паметник на Гаврил Кръстевич, генерал-губернатор на Източна Румелия по време на драматичните събития през 1885 година, беше открит по-рано в двора на храма „Успение Богородично“. За историците ролята му в защита на Съединението е безспорна, защото не се възпротивява на ареста и заявява подкрепата си за борбата за национално единство.

„Ако този човек е изпратил само една телеграма до великия везир, Съединение не би имало“, коментира директорът на регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев.

С решение на Общинския съвет Гаврил Кръстевич беше обявен посмъртно за почетен гражданин на Пловдив. С тържествен молебен беше почетена паметта на героите, направили Обединението на Княжество България и Източна Румелия възможно. А през целия ден хора скланяха глави и оставяха цветя пред монумента, станал символ на Съединението.

Кадър: NOVA

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар