Радев

Радев: За да разберем Левски, той трябва да бъде почувстван и преживян

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той превръща в служение на каузата, която описва той в писмото си към Каравелов: “Българите да живеем свободно в земята си, там, гдето живее всеки българин – в България, Тракия и Македония”, цитира президентът Румен Радев на тържествата по случай рождението на Апостола на свободата – Васил Левски, в родния му град Карлово.

“За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас – спорим за неговата година на раждането му, търсим истината за предателството и не знаем къде почиват костите му. Наричаме Левски светец на националната революция и както се случва често при светците, съдбата забулва някои факти от житието, за да открои великият му смисъл. Защото за да разберем Левски не е достатъчно да четем просто биографичните справки”, адресира Радев в тържественото си слово.

“Левски трябва да бъде почувстван и преживян, за да разберем Апостола – трябва да усетим смразяващия студ по зимните пътеки, да утаим с Ботев в румънската воденица гневът срещу затворените врати и малодушието, да усетим какво е да се борим с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот, да преживеем самотата на човека, отвсякъде гонен и всякъде приет, отказал се от дом и семейство в името на своята идея. Да усетим в нас поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят пътя на свободата”, обърна се Радев към карловчани.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар