Радев за записите: Алабализмите не са ми прийом, МС ръководи службите, не президентът

Радев за записите: Алабализмите не са ми прийом, МС ръководи службите, не президентът

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, а са на България и са под прякото оперативно ръководство на Министерския съвет. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина им на сътрудничество с чуждестранните партньори. Това коментира президентът Румен Радев за първи път след изтичането на записите от заседанието на Националния съвет на ПП. 

Пред журналисти в Ново село той коментира и възможността за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. “На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация”. Държавният глава е категоричен, че службите са сериозно реформирани и правят максимум усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат.


“Миналата година ръководството на ДАНС отиде в САЩ по тяхна покана и получи наградата “Джордж Тенет”, която се дава само веднъж в годината само на една служба от целия свят. Наградата на ДАНС е дадена за “изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния”, припомни президентът и отбеляза: “И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости”. 

За думите от записа, че ПП са имали между 7-10% , но са направили “ала-бала през президента”, Радев коментира, че “алабализмите не са негов прийом”. 

“Очевидно са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали предвид. Както следва, да обяснят и много други неща”, призова той. 

Президентът Радев прие почетния строй на учебния полигон „Ново село“ (снимки)

Попитан дали службите ни си сътрудничат с тези в РЮА относно убийството на Красимир Каменов – Къро, той каза, че се работи с тясно взаимодействие с в Република Южна Африка за установяване на фактите и обстоятелствата. Според Радев трябва да се използват всички възможности на партньорски служби, за да се стигне до извършителите и поръчителите на това убийство. Мотивите не са ясни засега. 

В 17 часа държавният глава ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарно-представена сила “Продължаваме промяната – Демократична България”. 

Президентът беше на учебния полигон “Ново село”, където участва в ден за представяне на способностите на участниците в тактическо учение с бойни стрелби “Отбранителен щит 23”.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар