Радев за ПП: Лъжата разбива и обществото, разбива и политическата система

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев коментира казаното от „Продължаваме промяната“, че държавният глава връща мутрите във властта: „Аз казах нещо много ясно – да няма лъжа. Лъжата разбива и обществото, разбива и политическата система“.

Радев не коментира защо е влошил отношенията си с формацията: „Аз в случая не искам да се връщам назад, винаги има причини, но аз държа на принципите, държа има да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство и своя национален интерес“, отбеляза държавният глава.

Радев коментира и казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че формацията му ще подкрепи президентско вето върху промените в Изборния кодекс:

„Аз изобщо не се ръководя от това кой лидер на партия какво мисли. Аз се ръководя единствено от законите и Конституцията на страната. Моят екип работи и надявам се в скоро време вие да имат информация какво ще бъде моето решение“. 

Президентът коментира и темата „Шенген“:

Продължаваме усилията, заедно с Румъния, до последния момент. Това каза днес президентът Румен Радев, който участва в Албания в Среща на високо равнище ЕС – Западни Балкани.

В изявления пред български журналисти президентът каза, че има всички шансове България да се присъедини към Шенген догодина.

Това е неговото мнение в резултат от разговорите с двете страни, които все още имат колебания във връзка с присъединяването на България към Шенген – Австрия и Нидерландия, макар че президентът не ги назова поименно.

„Продължавам да обсъждам темата Шенген и с двамата лидери. Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работата и в България. Моят апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери“, призова президентът.

Той посочи, че има нещо много важно, което трябва да се свърши, а именно този парламент да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Има всички шансове догодина България да се присъедини към Шенгенското пространство, но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията – без емоции и най-вече без емоции вътре в България, отбеляза президентът.

Той посочи, че в определени страни от ЕС има наслоени с години настроения срещу България. „Тези настроения, мога да кажа предубеждения – къде основателни, къде – не, много трудно се пречупват. Затова ние работим активно с всички средства на дипломацията“, каза държавният глава и изрази увереност, че ако има усилия в парламента и в правителството, както е и в президентската институция, „ние ще успеем“.

Във връзка с информацията за инцидент на българо-турската граница през месец октомври, свързан със стрелба по мигрант, президентът каза, че по случая се прави щателна проверка. „Към момента, от доказателства е ясно едно – имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, имаме потрошен автомобил на гранична полиция, имаме ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, нямаме доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от България, от български полицай към мигрант“, каза държавният глава.

Румен Радев подчерта, че днес в Брюксел е бил подписан „изключително важен документ“ от служебния министър на финансите Росица Велкова и гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и председателя на Еврогрупата Паскал Донъхоу  – меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети.

„Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока – пълноценна европейска интеграция и това е особено признание на всички страни от еврогрупата, след щателни анализи, за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация (…)  Това е признание, че правителството в България успява. Това се отчита, признават се и усилията за гарантиране на макрофинансова стабилност. Това е успех наистина за България“, посочи президентът.

Във връзка с обсъжданите теми на Срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани президентът каза, че това е много важен съвет, защото се обсъждат енергийната сигурност, икономическото развитие, мигрантската криза, която засяга особено и Западните Балкани.

„Защото ние в България най-добре знаем, че без пълноценна интеграция на страните от Западните Балкани не можем да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа“, каза президентът.

Източник: БНР, БТА

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар