Радев изригна: Държавната охрана на Пеевски и Доган да бъде свалена

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Президентът Румен Радев призова за сваляне на охраната от НСО на Делян Пеевски и Ахмед Доган

В свое обръщение днес държавният глава заяви, че замесените вчера охранители в скандала на плажа до летния сарай на Доган в местността Отманли са служители на НСО.

Президентът припомни, че кой да бъде охраняван от НСА определя премиерът Бойко Борисов, като подчерта, че още миналата година е поискал Пеевски и Доган да бъдат освободени от държавната охрана, но премиерът е преценил, че те трябва да се охраняват от НСО.

Брифингът, който президентът даде, не беше излъчен от държавната БНТ, чийто генерален директор е Емил Кошлуков. Смята се, че именно близките отношения на Кошлуков с Делян Пеевски са били определящи за инсталирането му в националната медия, която се издържа от парите на данъкоплатците и трябва да обслужва техните интереси. При Емил Кошлуков това, обаче, не се случва.

В събота, от 11 часа, ще се проведе “Масоово ходене до охранаем плаж”. Участие в събитието към момента са повтърдили над 4300 души, а над 23 000 са проявили интерес. То ще се състои на летния сарай на Ахмед Доган в парк “Росенец” край Бургас. Повече можете да научите от тук.

Публикуваме цялото изявление на държавния глава Румен Радев по повод вчерашния скандал, когато в близост до летния сарай на Ахмед Доган гардове на НСО блъскаха във водата съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, сподвижници и активисти на партията, както и общински съветник на Бургас:

“Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие.

Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка.

Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана.

Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си за НСО ще поясня още веднъж, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът от Народното събрание.

Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон.”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар