Радев: Картината на кораба „Вера Су“ е олицетворение на порочния модел на управление до момента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Картината на кораба „Вера Су“ е олицетворение на порочния и разсипнически модел на управление до момента. Спрямо тази ситуация служебното правителство направи това, което прави изобщо с държавата – да се опита по някакъв начин да сложи нещата в ред, за да заработи държавата“. Това заяви днес президентът Румен Радев. Президентът приветства и усилията на кабинета и министъра на здравеопазването за справяне с разпространението на коронавируса, въпреки „нерадостното наследство и разбитата система на здравеопазване“.

С този ход, господин Карадайъ отправя послание към своите избиратели, към членовете на своята партия в опит максимално да ги мобилизира, коментира президентът Румен Радев преди петнадесетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“. 

Радев заяви, че не се опасява от отлив на гласове от своята кандидатура. „Мисля, че хората ясно разбраха какъв трябва да е утрешният ден на България“, заяви кандидатът за втори президентски мандат и пожела успех на Мустафа Карадайъ.

До неделя (10 октомври) ДПС даваха само бегли знаци, че по всяка вероятност ще номинират свой кандидат. Досега движението многократно се е противопоставяло на настоящия държавен глава и назначеното от него служебно правителство. Президентът Румен Радев е подкрепен от политически формации („Има такъв народ“, „БСП за България“, „Продължаваме промяната“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“), които се противопоставят на ДПС.

Според Радев кандидатурата на Карадайъ няма да се отрази на предизборната кандидатпрезидентска кампания, ако „избегнем войната с компроматите. Иначе аз не се притеснявам от това включване“, заяви настоящият президент, без да бъде конкретен какви компромати очаква.

„Компроматите никога не са спирали и очаквам да бъдат изострени в хода на кампанията“, каза Румен Радев.

„Планът за възстановяване и устойчивост съдържа важни условия – съдебна реформа с ясни гаранции. Служебното правителство трябва да зададе посоката пред Европейската комисия“, каза държавният глава, като наблегна, че задачата се усложнява допълнително заради липсата на действащ парламент. Радев отбеляза, че временното правителство (което ще управлява общо поне седем месеца) трябва да даде заявка пред европейските институции какъв ще е и как ще протече въглищният преход на България. Президентът атакува управлението на страната през последните десет години (без да назовава поименно партия ГЕРБ), че темата е била „замитана“.

„Правосъдната реформа е ангажимент на всички политически партии, на цялото ни общество и на самата съдебна система“, каза общо Радев. Той критикува подхода към правосъдната реформа в парламента, като посочи опита на ГЕРБ да прокара спорни промени в Конституцията, с които се предлагаха промени и в съдебната власт.

По линия на плана за възстановяване и устойчивост се очаква България да получи общо 12.6 млрд. евро, но предложението на страната все още не е внесено. От изказване на премиера Стефан Янев се разбра, че се служебното правителство ще го внесе в петък (15 октомври). Досега назначените от Румен Радев министри заявяваха, че не искат те да внасят плана, защото предполага дългосрочни политики, провеждани от редовно правителство и стабилен парламент. В същото време обаче, сроковете за внасяне от държавите на плановете им за възстановяване са изтекли и така паричният поток към България се бави.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар