Радев категоричен: За Украйна трябва да се води диалог, а не да пращаме оръжия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече диалог и дипломатически усилия за прекратяване на бойните действия. Това заяви президентът Румен Радев, след като прие президента на Унгария Каталин Новак, която е на официално посещение в България.

Румен Радев и Каталин Новак обсъдиха последствията от войната в Украйна и продължаването на конфликта и призоваха за постигането на траен мир. Двете страни следят с тревога инвазията в контекста и на сигурността и правата на българската и унгарска общност на украинска територия. Според Радев: „Ескалацията на конфликта застрашава сигурността на цяла Европа, превръщайки се във война на изтощение не само за воюващите страни, но и за европейските икономики и социални системи.“

 

Президентът  подчерта, че решението няма да настъпи с даването на повече оръжие, а с повече воля за диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия. Други важни теми, обсъдени от държавните глави на България и Унгария, бяха миграционният поток и Шенгенското пространство:

 

Двамата президенти изтъкнаха значението на партньорството в енергийната сфера за постигане на диверсификация и осигуряване на сигурност и надеждност на източниците и маршрутите на енергоресурси. Румен Радев открои активната политика на България за свързаност с газовите системи със съседните страни, което води до ползи и за Унгария.

 

„Окрупняването на заявките за втечнен газ и съвместното явяване на международните пазари чрез общи търгове води до намаляване на цените“, заяви българският президент, като посочи, че този подход вече дава положителни резултати за икономиката ни. Румен Радев изтъкна важността на Вертикалния газов коридор и изказа признателност за подкрепата на Унгария за инициирания от България проект „Solidarity ring (STRING)“, който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Южния газов коридор, като се използва съществуващата инфраструктура на няколко европейски държави. Развитието на ядрената енергетика също беше тема на разговорите.

 

Унгарският модел на държавна политика за подкрепа на младите семейства и повишаване на раждаемостта също беше във фокуса на срещата между Румен Радев и Каталин Новак. Българският президент изтъкна ефективността на приложените от Унгария стимули за справяне на демографската криза. По време на пленарните разговори, в които участва вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, бяха обсъдени възможностите за споделяне на унгарския опит в тази сфера. „За последните две години в Унгария два пъти е нараснала държавната подкрепа към младите семейства, като страната бележи най-високия ръст в ЕС по общ коефициент на раждаемост“, заяви Румен Радев.

 

България и Унгария ще продължат да развиват традиционно добрите връзки в сферата на културата и образованието. Президентът Радев изрази признателност за подкрепата на унгарската държава за съхранение на езика и националната идентичност на българската общност в Унгария. „Това е пример за истинско европейско поведение и толерантност, което е важно да се отбележи на фона на растящата омраза и преследване на българите в съседна страна“, заяви Румен Радев.

 

Българският президент изтъкна, че Унгария е важен икономически партньор на страната ни и е сред водещите чуждестранни инвеститори у нас, както и нарастващия търговско-икономически обмен. През 2021 г. двустранният стокообмен между България и Унгария възлиза на 2,073 млрд. евро, като бележи ръст с почти 23 процента, а до октомври на миналата година има повишение с близо 30% в сравнение с 2021г.

 

Министър-председателят Гълъб Донев също проведе среща с президента на Република Унгария Каталин Новак. Премиерът Донев изтъкна приятелството между двете страни, което е основано не само на повече от 100 години дипломатически отношения, но и на дълбоките исторически и културни връзки между двата народа.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар