Радев категорично: Сделката с ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружеството. Всички чакаме отговори

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, затова всякакъв въпрос, че виждате ли това е банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават”.

Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

“С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, а генерира въпроси, явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, въпросът е кой и защо крие своите намерения”, добави Радев.

“Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси.

Има ли политическа гаранция също така? Всички чакаме отговори, подчерта президентът. Правя срещи с отговорните институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум, предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор, уточни Радев.

Той каза, че вече е говорил с ръководството на ДАНС. Всички агенции и служби са към правителството, очаквам от тях адекватни действия и отговори на въпроси. Все още не е ясен механизмът на финансиране, а той ще даде отговор на много въпроси, отбеляза Радев. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика е сключена сделката вече, има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки. Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини”, подчерта още държавният глава.

Днес Румен Радев се среща с Комисията по финансов надзор (КФН). Президент обмисля дали да не свика КСНС заради сделката ЧЕЗ. “Защо отговорните институции, които са към Министерски съвет, действат пост фактум”, недоволен е още държавният глава. Такива проверки трябва да се правят предварително, след като са ясни потенциалните купувачи.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар