Радев: Когато първите 2 политически сили не искат да съставят кабинет, 3-ият мандат е обречен – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Радев: Когато първите 2 политически сили не искат да съставят кабинет, 3-ият мандат е обречен

стоп кадъъ/НОВА

„Това е българският конституционен модел. 3 са опитите и когато първите 2 политически сили не успеят да съставят правителство, право на президента е да реши на кого ще връчи третия мандат. Но нека да е ясно, че преди да стигнем до последния трети мандат, има първи 2 мандата, където са в случая големите политически сили. И когато те, както е в случая, не искат да съставят правителство, третият мандат е обречен.“ Това заяви президентът Румен Радев пред „Дарик Радио“.„Вече няколко пъти се аргументирах защо връчих мандата на БСП. Тук имаше наистина големи вълнения в обществото. Защо не „Демократична България“? Разбира се, че ДБ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно. Но вие знаете, че последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години. Вдигаше се лозунгът „Никога ГЕРБ“. Когато ГЕРБ изпревариха с активност предложението към ДБ да се състави правителство, в случая ръководството на ДБ по-скоро запази мълчание, не каза „не“. Имаше колебливост“, каза Радев.


„Трябва да е ясно в каква политическа конфигурация е бил даван този мандат. Виждаме, че те не си приличат една с друга. Можем да кажем, че за последната година, особено в последните месеци, има промяна в поведението на БСП. Убеден съм, че там беше последният най-голям шанс“, допълни Радев.

„Ние не можем да обещаем нулева миграция“, каза президентът.

„Отлагането на датата за присъединяването към Шенген не е плесница за България и Румъния. Това беше плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство. България и Румъния са изпълнили всички технически критерии за влизане в това Шенгенско пространство и аз няколко пъти, извън дневния ред на Европейски съвет, агресивно взимах думата и настоявах страните, които се колебаят да изложат ясно на масата какви са техните критерии. В края на краищата – какво още трябва да се направи и как да се регламентира, защото го няма регламентирано. То е извън обхвата на критериите за приемане в Шенгенското пространство. И на тези съвети настава конфузия. И точно поради тази настойчивост, страните, които се колебаят да представят ясни аргументи и на базата на какви европейски документи те ги поставят на масата, това нямаше как да се случи“, посочи Радев, цитиран от „24 часа“.

По думите му това е причината поддръжниците за присъединяване на България и Румъния към Шенген да се увеличават непрекъснато, а колебаещите се да намаляват.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар