Радев към Герджиков: Вие сте лицето на коалиция „Магнитски“. Грешката ми е, че не помогнах по-рано за сваляне на режима „Борисов“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Словесна престрелка се получи между кандидатите за президент Анастас Герджиков и Румен Радев, които трябваше да си задават въпроси един на друг. Досегашният държавен глава попита опонента си за неща, свързани с непровеждащото се разследване срещу снимките на шкафчета с пари и кюлчета в дома на Бойко Борисов.

 

 

„Шкафчетата не са мои, но вашите провали, кризата, разделението на хората, са си лично ваши. Във вашата кампания трябваше да кажете какво сте постигнали за 5 години, или къде аз съм сгрешил. Прикачвате ме към различни хора. Към Бойко Борисов, към когото явно имате някаква фиксация.

 

 

Един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов, а и за други неща. Подкрепям всички български институции. Не познавам главния прокурор. Ако си върши добре работата – Ок, но ако не – нека да има механизъм, с който да бъде отзован или контролиран. Не можете да ми припишете това.

 

 

Нито главния прокурор, нито Бойко Борисов, нито някакви партии. Това е вашият начин да водите кампания, а всъщност трябва да водите кампания по същество за вашата и моята визия. Не чух какво сте направили, нито аз къде съм сгрешил. Приписвате ми предполагаеми грехове на други хора. Защо никога не признавате, че грешите. За пет години не съм го чул“, каза Герджиков.

 

 

 

„Не е вярно. Вие казвате, че нямате нищо общо, но тези хора вървят с вас, те ви представят в страната. Вас ви представя бившият министър на вътрешните работи, който ръководи това министерство, докато бяха бити вашите студенти. Как да нямате нищо общо с тези хора. Що се отнася това дали съм постигнал нещо, за петте години аз отстоях истината и мога да бъда горд, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако виждаха вината в мен, нямаше да гласуват толкова много в неделя“, отговори Радев.

 

Най-голямата ми грешка, че не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима на Борисов. Вие сте кандидатът на коалиция „Магнитски“. Младен Маринов ви развежда из страната, какъв да сте? – обърна се Радев към Герджиков.

 

 

Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са направили грешки, но направиха и хубави неща, докато вие правите само грешки. Шкафчетата не са мои! Обаче вашите провали, кризата, в която изпаданахме и проблемите сега, са Ваш личен провал. Забелязвам, че партиите които ви издигнаха, започнаха да се отричат от вас. Вие сте част от статуквото, вие не сте водач на промяната, отговори Герджиков.

 

 

Темите на дебата:

Новото правителство

Не съм сигурен, че предишните два пъти бяха направени всички опити, за да има правителство. Работата на президента е да търси начин за постигане на консенсус, заяви кандидатът за „Дондуков“ 2 проф. Анастас Герджиков в началото предизборния дебат.

Още от първите консултации редовно повтаряме и подкандваме партиите да намерят пътя за диалог и консенсус. Този път партиите на промяната имат политическата инициатива и подходът, който наблюдаваме в момента, е: правителството не се съставя около министерските места, а от ясни цели. Важното е да се търси компромис – ако няма компромис и този път, няма да има правителство, заяви президентът Румен Радев.

Има ли партия президентът?

Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Поканих Петков и Василев в служебния кабинет – гарантирам, че бяха много добри министри.
Те разкриха редица слабости на миналото управление, редица нарушения. Ако реша да правя партия – аз ще застана отпред, категоричен е Радев.

Подкрепата на ДПС

Надявам се сега вотът да бъде наистина мажоритарен. На първия тур получих 80% от гласовете на хората, гласували за ГЕРБ. Сега хората ще избират на база на личните качества на кандидатите, заяви Анастас Герджиков.

“Фейк нюз” и “насъскване срещу друга страна” – така ректорът на СУ коментира днешното изказване на Бойко Рашков за изборната агитация в Турция.

Моят изборен резултат зависи от свободната воля на всеки български гражданин. Трябва да се отървем от убеждението, че българските граждани са крепостни. Благодаря на всички свободомислещи хора от ДПС,познавам много от тях, въпреки указанията на върхушката от ГЕРБ, те гласуваха за мен. Благодаря им! – каза Радев.

Защо МВР е в Софийския университет?

Проф. Герджиков обяви, че по разпореждане на вътрешния министър Бойко Рашков вчера полиция е влязла в Софийския университет и е разпитвала за купуване на гласове. Герджиков нарече Рашков „началник на предизборния щаб“ на Радев.

Бойко Рашков е назначен за служебен министър, не ми е началник щаб. МВР работи само по сигнали – те са длъжни да спазват закона. Това че се притискат купувачите на гласове и някои го възприемат като репресия, е за тяхна сметка, отговори Радев.

Промяна в Конституцията

Според Герджиков за промяна на Конституцията трябват солидни аргументи. Като такъв той посочи съдебната реформа. Герджиков се обърна към Радев и го попита за неговия проект за конституционна реформа: той се усъмни дали в проекта не е заложена точка за промяна на държавното управление – от парламентарна към президентска република.

Имаше проект за Конституция от партията, която ви издигна за президент – написан за една нощ и беше срам за правото, отговори Радев.

Този проект, за който говорите, е създаден от голям екип – част от академичната общност на СУ, експерти и представители на институциите. Този проект няма плашещи постановки за демокрацията. Напротив – той започва от разширяване на гражданските права, достъп до правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес, разширяване на правомощията на местната власт и, разбира се, съдебна реформа. Но аз не мога да си позволя да внеса този проект в неустойчив парламент, както беше досега, каза Радев.

Македония

Проф. Герджиков заяви, че в спора с Република Северна Македония е нужен друг подход от страна на Скопие. Според него ключови проблеми към момента са и езикът на омразата в Северна Македония, фалшивите „исторически истини“ в македонските учебници, които насъскват хората срещу България, както и изграждането на ЖП връзка със съдите ни.

Герджиков е на мнение, че са притеснителни предложенията за отказ от признаването на българското малцинство в България, както и това за наблягане на икономическите теми при преговорите със Скопие.

В Любляна заявих моята позиция много ясно. Не знам защо текат спекулации, че ще допусна компромис за отваряне на вратата за преговори за членство преди да сме получили ясни гаранции за спазване на правата на българите в Северна Македония, отговори Радев.

„За“ и „против“ зеления сертификат

Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее – на обществения и културния живот да продължат да функционират. Нужните решения за здравната криза вече са в ход и служебното правитеслтво ги изпълнява. От днес данните на Ройтерс показват, че България е първа по спад на броя на заразените в Европа, заяви Радев.

Най-важната задача на служебното правителство беше да не остави никого без медицинска помощ. Във всички населени места, където ходя, почти винаги намирам време да посетя болниците, каза Радев.

Според Герджиков въвеждането на Зеления сертификат сега спъва икономиката.

Болниците са пренатоварени, а броят на починалите се увеличава. Не се справяме с кризата, защото мерките са въведени твърде късно. Не са така розови нещата, затова ви призовах да слезете на земята. Не е вярно, че има материали и лекарства. Не е вярно, че медиците са си получили парите. Излезте на улицата, питайте първия срещнат дали се справяме с кризата, призова Герджиков.

Той заяви още, че не е редно Радев да сравнява ситуацията сега с тази преди, когато не е имало ваксини.

Отношенията с Русия

Ректорът на СУ коментира, че отношенията с Русия трябва да са прагматични и в никакъв случай да не се делим на русофили и русофоби. Според него отношенията с Москва трябва да бъдат насочени в насока инвестиции и съвместни икономически инициативи.

Герджиков е категоричен, че Крим е украински, без значение от това какъв флаг се вее там – така той репликира реплика на Радев от предишната президентска кампания, че над Крим се вее руски флаг.

Ректорът на СУ настоява санкциите срещу Русия да не отпадат, докато не бъде разрешен казусът с Крим, както и докато не бъдат разрешени проблемите с човешките права в Русия.

Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Най-малкото защото в паметта на българите те виждат Русия като освбодител на народа. С Русия трябва да има диалог, заяви от своя страна Румен Радев.

Моята позиция е същата като през 2016 г. – във външната политика е важно да има прагматизъм. Санкциите, наложени на Русия заради Крим и Украйна, не дават резултат – колко години нямаме ефект от тези санкции. Търсят се прагматични подходи как да бъде решен този проблем, каза Радев.

Преди да хукнем да спасяваме демокрацията в други страни, нека погледнем българската демокрация, която е на командно дишане от доста време. Там трябва да съсредоточим усилията си, призова президентът.

Военни бази у нас?

Черно море става пресечна точка на геополитически интереси. Ние не трябва да допускаме свръхмилитаризация там. Затова непрекъснато настоявам за възвръщане на диалога и деескалация. Черно море е територия на непрекъснати учения, в него учаснтиците се сближават физически, едно невнимание, една човешка грешка може да бъде опасна, предупреди Радев.

Герджиков акцентира, че като член на НАТО сме в общ отбранителен съюз с всички страни членки на Алианса.

Ф-16

Необходими са ни още осем самолета Ф-16. Втората доставка на Ф-16 ще е по-евтина. Проблемът в българската отбрана е многото руска военна техника, а Русия не е в НАТО. Вашата слабост към МИГ я разбирам. И аз през 90-те имах „Москвич“, с който трудно се разделих, но избрах по-добрият вариант, обърна се ректорът на СУ към президента.

Няма нищо общо с Москвич, мога да ви уверя. Има начини как да бъде поддържана тази техника – да вземем пример с Полша, която лети с МИГ 29. По отношение на цената – аз съм сигурно единственият президент, наложил вето на сделката за Ф -16. Внимавайте с цифрите – цената няма да е по-ниска, отговори Радев.

Кръстосан огън

Най-голямата ми грешка, че не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима на Борисов. Можех, полагах всички усилия. Вие сте кандидатът на коалиция „Магнитски“. Младен Маринов ви развежда из станата, какъв да сте? – обърна се Радев към Герджиков.

Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са направили грешки, но направиха и хубави неща, докато вие правите само грешки. Не можете да ми препишете нито главния прокурор, нито Бойко Борисов, нито някоя партия. Шкафчетата не са мои! Обаче вашите провали, кризата, в която изпаданахме и проблемите сега, са Ваш личен провал. Забелязвам, че партиите които ви издигнаха, започнаха да се отричат от Вас. Вие сте част от статуквото, вие не сте водач на промяната, обърна се Герджиков към Радев.

Лично

Приемам всеки авиатор за брат, имам също много приятели. Годините на летенето ми лиспват изключително много, призна в края на дебата Радев.

Умея да прощавам и умея да искам прошка. Никога не бих простил предателството. Вярата ми във хората е най-силното и най-слабото ми качество, каза ректорът на СУ.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар