Радев: Моралните присъди на Ботев и днес стряскат преялите с власт. Борисов: Поклон, да спрем хаоса!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев, бившият премиер Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ и председателят на БСП Корнелия Нинова се обърнаха към българите по повод 145 години от смъртта на революционера поет Христо Ботев. И тримата направиха това в социалните мрежи.


145 години от смъртта на Христо Ботев

Ето какво напиша държавният глава в профила си във Фейсбук:

“Всяка година Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ни обединява в мълчание и размисъл.

Ботев е родолюбец докрай и затова моралните му присъди и днес стряскат родоотстъпниците, самозабравилите се, преялите с власт. Казва ни кривиците без витиеватост и безкомпромисните му слова учат да надигаме глас срещу неправдата, да вървим с гордо изправени глави срещу потисничеството. Пробуждат съвестта ни и издигат самочувствието ни като народ.

Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията – онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим.

Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството!”.

Бойко Борисов пък заяви:

“Поклон пред великия Христо Ботев – героят, който даде всичко за България! Поклон пред делото на всички, дали живота си за свободата на България! За да продължим да живеем и да се развиваме свободно като европейци, сме длъжни да спрем хаоса и да покажем отговорност! Пак ще повторя, че човешките права се отстояват всеки ден с дела”.

Корнелия Нинова пък написа:

“Народът ни има сили да се опълчи на несправедливостите

Един от най-ярките ми детски спомени е ученическият ни поход по стъпките на Ботевата чета – от Kозлодуйския бряг до връх Околчица. Кратък, драматичен и героичен път от саможертвата до безсмъртието на един велик българин.

Народ, който е родил и отгледал такъв великан има силата да се опълчи на всяка несправедливост.

Днес не е достатъчно да се преклоним пред подвига на Ботев. А да покажем, че любовта му към Oтечеството и смелостта му да се бори за свобода и независимост, тече в нашата кръв”.

По традиция и тази година на днешния 2 юни Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан вой на сирени точно в 12 часа.

Междувременно приключи традиционният поход “По стъпките на Ботев” от Козлодуй до връх Околчица.

Днес от Козлодуй до върха тръгва велопоход. В 11.30 часа е всенародното поклонение.

“Тази година по-различното е, че не дадоха на групите да нощуват и всичко се направи на щафетен принцип, с цел, поради пандемията, да не се застъпват групите. Вниманието към похода не е намаляло, ентусиазмът е огромен”, разказа пред БНТ Евгени Филипов.

Филип Филипов, който пък е известен като двойника на Ботев и който е участвал в днешния поход коментира, че всеки човек, който обича България, е учител, защото предава идеята за свободата.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар