Радев на теория иска служебният кабинет да продължи да работи, но не го счита за най-доброто

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Политическите партии трябва не само да заявяват намерение за промяна по време на избори, но да покажат, че могат да предложат алтернатива, че могат да водят диалог помежду си, а не да бягат от отговорност и да се оправдават. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти във Варна.

В отговор на въпрос Румен Радев определи като теоретично добро решение възможността парламентарните сили да предложат служебното правителство да продължи работа си като редовно, но подчерта, че редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. „Редовният кабинет трябва да решава задачи с ясен политически приоритет, затова и партиите не могат да се крият зад него. Партиите трябва да излъчат свои ясни политически позиции чрез министрите, които те определят“.

 

Президентът каза и, че възможно най-скоро ще бъдат проведени консултации с парламентарно представените партии, като от тях ще зависи на кой евентуално да бъде даден трети мандат за съставяне на правителство. Припомняме, че “Има такъв народ” вече подсказа, че трудно ще състави коалиционно правителство, а Бойко Борисов се закани веднага да върне мандат за съставяне на кабинет.

„Този път те нямат право на грешка. Още един поправителен на партиите няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас“, заяви Румен Радев.

За работата на служебното правителство, президентът коментира, че министрите изпълняват успешно поставената им задача за “начало на демонтажа на порочния управленски модел и оздравяване на държавността. За работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове”.

Радев коментира и скандала с “Пирогов”. Според него, целият народ дължи признание на медиците ни, които в най-тежките моменти превръщат в кауза здравето и живота ни. В същото време дължим и един справедлив, ефективен здравен модел, който да гарантира добри условия на труд и на заплащане на нашите лекари, но да гарантира и правата на пациентите, посочи Радев. По думите на държавния глава случващото се в болница “Пирогов” е и показател за системни проблеми в здравеопазването, което се превръща в бизнес и изкривява и дори опорочава отношенията лекар-пациент. Затова партиите, които претендират да управляват страната, следва да работят и за създаването на нов модел на здравеопазване в България, призова още президентът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар